Vijlbrief: “Productielocaties vanaf oktober op waakvlam, gaswinning in Groningen kan niet veilig”

nieuws
Minister Rob Jetten (l) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (r) tijdens de persconferentie. Foto: still uit stream

Het streven van het kabinet blijft om het Groningenveld in 2023 of 2024 volledig te sluiten. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw maandagmiddag gezegd tijdens een persconferentie.

De persconferentie vond plaats vanwege de veranderende geopolitieke situatie in de wereld. “Het huidige aardgasjaar loopt tot 1 oktober”, zegt Vijlbrief. “Als kabinet handhaven we het besluit dat we dit huidige gasjaar maximaal 4,5 miljard kuub winnen in Groningen, ondanks dat er problemen zijn met de bouw van de stikstoffabriek bij Zuidbroek. Komend jaar, vanaf 1 oktober, gaat het veld op de waakvlam. Vanwege de huidige geopolitiek situatie hebben we besloten dat alle huidige productielocaties op de waakvlam blijven, dat deze dus open blijven.”

Staatssecretaris Vijlbrief: “Gaswinning in Groningen kan niet veilig”
Vijlbrief vertelt verder: “We worden in deze beslissing gesterkt door het Staatstoezicht op de Mijnen, het SodM. Zij zeggen dat het Groningenveld niet veilig gebruikt kan worden. Gaswinning in Groningen kan niet op een veilige manier gebeuren. Pas wanneer er een tekort ontstaat kunnen we over Groningen discussiëren. Wat betekent dit? Wel, als er een tekort ontstaat dat bijvoorbeeld ziekenhuizen niet meer verwarmd kunnen worden, dan pas komt Groningen ter discussie. Daarnaast is het streven om in 2023 of 2024 het Groningenveld volledig te sluiten.”

Minister Jetten (D66): “Kabinet kondigt eerste niveau gascrisis af”
Minister Rob Jetten van Energie: “Op dit moment hebben we in Nederland geen gastekorten. Wel wordt het steeds onzekerder of we de voorraden voldoende aan kunnen vullen. Daarom heeft het kabinet besloten om het eerste niveau van de gascrisis aan te kondigen. In totaal zijn er drie niveaus mogelijk. Het eerste niveau is een vroegtijdige waarschuwing, het tweede niveau is alarm en bij het derde niveau spreek je van een noodscenario. Op dit moment wordt de situatie qua gasvoorraden en gebruik nauwkeurig gemonitord. Naast het activeren van een herstelplan nemen we ook maatregelen om de leveringszekerheid te waarborgen.”

“Kolencentrales maximaal open”
Jetten vervolgt zijn verhaal: “Daarom doen we als kabinet een dringende oproep om zoveel mogelijk energie te besparen. Elke kuub aardgas telt. En dat betekent niet alleen een thermosstaat die naar beneden gaat, maar we roepen bedrijven ook op om klimaatinstallaties goed in te stellen, om airco’s minder vaak aan te zetten en om minder vaak of minder lang te douchen. Daarnaast hebben we besloten om de beperking voor kolencentrales per direct in te trekken. Tot 2024 mogen kolencentrales op maximaal niveau gaan draaien, in plaats van de huidige 35 procent. Daardoor hebben we minder aardgas nodig, wat het makkelijker maakt om gasbergingen te vullen. Wel heeft dit gevolgen voor de co2 uitstoot, wat gepaard zal gaan met andere maatregelen om dit te compenseren.