Tweede Kamerlid stelt uitbuiting in Groningse horecazaken aan de kaak

nieuws
Foto: 112groningen.nl

SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent vraagt opheldering van minister Karien van Gennip (CDA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over uitbuiting in de Groningse horeca. Het Kamerlid heeft vragen gesteld.

Van Kent stelt de vragen naar aanleiding van berichtgeving van het Dagblad van het Noorden. Vorige week sprak de krant met criminoloog en bestuurskundige Edward van der Torre, die medeauteur is van het onderzoeksrapport ‘Groningse Praktijken’. Dit rapport geeft een beeld van de ondermijning van de leefbaarheid van de stad door criminaliteit. Bij Van der Torre zijn geluiden binnen gekomen dat vreemdelingen en asielzoekers die geen recht hebben op een verblijf in Nederland in sommige gevallen uitgebuit worden als goedkope arbeidskrachten in onder andere de Groningse horeca.

Van Kent wil van de minister weten welke signalen er bij de Arbeidsinspectie binnen zijn gekomen over uitbuitingen in de Groningse horeca. Ook wil het Kamerlid weten waarom de Arbeidsinspectie niet registreert welke soort arbeidskrachten slachtoffer zijn geworden van mensenhandel of uitbuiting. Ook is Van Kent benieuwd welke maatregelen er genomen worden dat inwoners van asielzoekerscentra slachtoffer worden van uitbuiting en hoe voorkomen wordt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in het illegale circuit terecht komen.