Taallessen voor Oekraïense vluchtelingen op Alfa-college en Noorderpoort in Stad

In samenwerking met de gemeente Groningen zijn het Alfa-college en Noorderpoort begonnen met taallessen voor Oekraïense vluchtelingen. Niet alleen Engels en Nederlands staan op het programma. Ook de cultuur en omgangsvormen op de werkvloer komen aan bod.

Tot de zomervakantie worden bij het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan lessen Nederlands gegeven. Noorderpoort verzorgt lessen Engels en Nederlands voor de vluchtelingen uit Oekraïne aan de Hora Siccamasingel.

Oekraïense docente direct aan de slag bij Noorderpoort

Het initiatief komt voor uit een gezamenlijke markt, waarin de opleidingsbehoefte van de Oekraïners werd gepeild. Een van de bezoekers was de 39-jarige Oekraïense Yaroslava Nikulina uit Kiev: “Ik kwam naar de markt omdat ik graag Nederlands wilde leren, maar toen ik hoorde dat er ook Engelse les gegeven zou worden, heb ik direct mijn cv laten zien. Ik ben namelijk universitair afgestudeerd in de Engelse taal en lesgeven is mijn grote passie.”

Yaroslava kon direct aan de slag bij Noorderpoort en geeft nu les aan haar landgenoten. “Wij Oekraïners zijn hardwerkende mensen. Dat is onze mentaliteit. We willen graag aan het werk en dan is je verstaanbaar kunnen maken zo belangrijk. We zijn dankbaar dat we daar hulp bij krijgen.”

Gemotiveerde studenten

Volgens Ina de Vreeze, projectleider Educatie Oekraïners bij het Alfa-college, zijn de studenten bijzonder gemotiveerd: “Tijdens de lessen schrijven ze alles op en ze oefenen de geleerde woorden en zinnen graag meteen in de praktijk. Ondanks de schrijnende dingen die ze hebben meegemaakt, zijn de vluchtelingen enthousiast en tonen ze veel veerkracht. Ze willen graag aan het werk en ook daarom proberen we om hen zo snel mogelijk de taal te leren. Een win-winsituatie, want de arbeidsmarkt staat te springen om mensen.”