Studenten verspreiden gratis tampons in school-wc’s Stad

nieuws
Foto via Comité Vrouwenstrijd Groningen

Studenten van Comité Vrouwenstrijd hebben donderdag in vijftig wc’s in Groningse scholen gratis menstruatieproducten neergelegd. Daarmee wil Comité Vrouwenstrijd haar petitie (en de bijbehorende oproep richting de gemeente) kracht bijzetten.

In de wc’s van de RUG, de Hanzehogeschool en verscheidene mbo’s plaatsten leden van het comité donderdagmiddag bakjes met tampons en maandverband. Naast de bakjes hangen flyers waarin het comité betoogt waarom scholen deze producten zouden moeten verschaffen.

De studenten vinden dat het verstrekken van de producten ‘menstruatiearmoede’ tegengaat en zorgt voor grotere bewegingsvrijheid voor vrouwen. De groep hoopt met de petitie scholen over te halen om zelf menstruatieproducten te verschaffen aan hun studenten. Wanneer er genoeg ondertekenaars zijn zal de petitie gepresenteerd worden aan de scholen en hopen de actievoerders met hen het gesprek aan te kunnen gaan.

Ook de gemeente moet gratis menstruatieproducten verstrekken in openbare wc’s, vindt het comité. De gemeenteraad besprak woensdagavond een burgerinitiatief, ingediend door Phaedra Krol (namens het comité). Het voorstel kreeg veel bijval en een aantal partijen heeft inmiddels besloten om, op eigen gelegenheid, menstruatieproducten te gaan verspreiden. De partijen nemen daarbij allemaal een gebouw in de gemeente onder hun hoede. Het nieuwe college moet nog beslissen of er een systematische oplossing komt voor het probleem.

Tot die tijd hoopt het comité op veel bijval voor de petitie richting de scholen. Die is hier te vinden.

Deel dit artikel: