Studenten Noorderpoort eren militairen met mars door de stad

Ruim 80 studenten en docenten van de opleidingen Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) van Noorderpoort liepen op vrijdag een mars door de stad, om militairen uit het heden en verleden te eren.

De route ging langs diverse oorlogsmonumenten en werd afgesloten bij een monument in Glimmen. Vrijdag om 09:00 uur werden de studenten toegesproken bij hun school aan het Winschoterdiep 50, onder meer door burgemeester Koen Schuiling. Daarna begonnen ze aan hun mars. Studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap oriënteren zich op een loopbaan bij o.a. Defensie en leren hoe ze de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen.

De studenten stonden tijdens hun mars stil bij het Joods monument, het oorlogsmonument op het Martinikerkhof, de monumenten op het Selwerderhof, het Bevrijdingsbos en het monument Slachtoffers Meistaking 1943 in Glimmen. Daar kwamen ze rond 15.00 uur aan. Uitleg bij de monumenten werd gegeven door Stichting Samenwerkingsverband Veteranen en Postactieve Militairen Groningen.

‘VeVa Marcheert’ ging voor het eerst landelijk van start. Het is een initiatief van Stichting Hulp voor Helden in samenwerking met Defensie en het mbo. Bijna 2.000 VeVa studenten van 16 verschillende roc’s deden vrijdag mee aan uiteenlopende fysieke uitdagingen, langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld op militair gebied.