Seinhuis Post Schijf leeft voort bij STAR in Stadskanaal: “Het is helemaal opgeknapt”

nieuws
Foto: Lars Blaauw

Onder grote belangstelling vond zondagmiddag de opening plaats van Post Schijf bij museumspoorlijn STAR in Stadskanaal. Post Schijf stond tot december 2020 op het rangeerterrein bij het Hoofdstation.

“We hadden vandaag een donateurs- en relatiedag”, vertelt Lars Blaauw van de STAR. “Dus niet iedereen kon langs komen, maar uiteindelijk waren er toch nog ongeveer tachtig mensen aanwezig. De openingshandeling bestond uit het laten rijden van een historisch locomotief, in het bijzijn van oud-rangeerders van de NS die vroeger vanuit Post Schijf hebben gewerkt. Zij hebben een speciaal bord onthuld. Op dit moment is het nog niet helemaal klaar, de komende tijd gaan we de puntjes op de ‘i’ zetten.

Post Schijf
Post Schijf is een historisch seinhuis dat ongeveer honderd jaar dienst heeft gedaan op het emplacement aan de zuidzijde van het Hoofdstation. Het seinhuis bood een onderkomen voor de rangeerders van de NS. Met de verhuizing van het rangeerterrein naar De Vork bij Haren kwam het emplacement te vervallen. Dankzij sponsoring en subsidies kon STAR het oude gebouwtje overnemen van spoorbeheerder ProRail. In december 2020 werd het overgebracht naar Stadskanaal.

Tekst gaat verder onder de foto


Vrijwilligers hebben de afgelopen periode Post Schijf helemaal opgeknapt. Foto: Lars Blaauw

“Helemaal opgeknapt”
“De afgelopen anderhalf jaar hebben wij niet stilgezeten. Het heeft een plek gekregen aan de kop van het perron tussen het station en de rijtuigenloods. Het is in de tussentijd helemaal opgeknapt. Het is bijvoorbeeld helemaal schoongemaakt en het is geverfd. Er is behoorlijk wat werk verzet. Af is het nog niet helemaal. Er komen kasten in te staan die nog geleverd moeten worden. De verwachting is dat voor het aanstaande hoogseizoen alles gereed is.”

Museumwinkel
In Stadskanaal krijgt het gebouwtje wel een andere invulling. “Het krijgt een nieuwe functie, want het gaat dienen als Museumwinkel. Mensen kunnen er een ijsje kopen, maar er kunnen ook souvenirs gekocht worden. Inmiddels is het ook in bedrijf, maar zoals gezegd gaan we het de komende periode helemaal compleet maken.”

“Spoorse culturele erfgoed behouden”
Op de vraag of het emplacement in Stadskanaal nu helemaal volledig is, daar is Blaauw duidelijk over: “We willen heel graag het spoorse culturele erfgoed behouden. Daarom hebben we altijd onze voelsprieten ingeschakeld staan. Als er ergens iets interessants is, dan melden we ons. Dat kan een seinpaal zijn, of een ander onderdeel. De vraag is echter altijd of het betaalbaar is. Als stichting hebben we niet een schatkist staan. Maar door de jaren heen hebben we toch, ook dankzij giften, en de goede relatie die we hebben met spoorbeheerder ProRail, een mooi emplacement op kunnen bouwen waarin de rijke spoorhistorie voort kan leven.”

Deel dit artikel: