Rutte: “Geen honderd procent garantie dat gaskraan Groningen niet open gaat”

Premier Mark Rutte kan geen honderd procent garantie geven dat de gaskraan in het Groningenveld toch niet verder open moet. Dat heeft Rutte woensdag aan het einde van de middag gezegd.

“Rutte had vandaag een heel druk programma”, vertelt OOG-verslaggever Jesse Weijn. “In het begin van de middag had hij een gesprek bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen in de stad. Daarna is hij naar een Gronings dorpje afgereisd om daar aan de keukentafel met bewoners in gesprek te gaan over aardbevingen, de impact en de schadeafhandeling. Het bezoek werd afgesloten bij Theater De Steeg waar hij met jongeren in gesprek ging die een film hebben gemaakt over de aardbevingsproblematiek.”

“Speelveld is veranderd”
Daar kreeg ook de media de gelegenheid om de premier vragen te stellen. “Het belangrijkste wat hij vertelde is dat er geen honderd procent garantie kan worden gegeven dat de gaskraan in Groningen niet verder open gaat. Het speelveld is met de oorlog in Oekraïne veranderd. De premier liet heel duidelijk weten het absoluut niet te weten, maar de garantie dat de gaskraan dicht blijft, die wil hij niet geven. Hij liet verder weten dat hij goede gesprekken heeft gehad met de bewoners. Rutte kreeg ook de vraag wat er gebeurt als de gaskraan open gaat, en wat het effect dan is op de gasprijs. De premier liet toen direct weten dat hij niet wil dat de gaskraan verder open gaat, maar dat als het gebeurt, de gasprijs dan niet naar beneden zal gaan. Dat zit anders in elkaar.”

Tekst gaat verder onder de foto

In Groningen ging Mark Rutte in gesprek met jongeren die een film hebben gemaakt over de aardbevingen. Foto: Rieks Oijnhausen

Verzorgingstehuis
Weijn vertelt verder: “Rutte maakte heel duidelijk de vergelijking met een verzorgingstehuis. Dat we het ons niet kunnen veroorloven dat deze bewoners komende winter in de kou komen te zitten. Hij omschreef dat als een hele serieuze situatie.”

Groninger Gasberaad: “Stukje realisme wat Rutte laat horen”
Jan Wigboldus is van het Groninger Gasberaad. Hij is niet verbaasd over de woorden die de premier heeft gebezigd. “Nee, absoluut niet. Het is een stukje realisme wat hij laat horen. Als hij zegt dat het Groningenveld altijd dicht zal blijven, dan zal hij dat nooit kunnen verkopen, zeker niet met de gasproblemen die we nu in de wereld hebben. Deze reactie is een hele reële reactie, die past bij zijn functie.”

Effectberekeningen
Wigboldus hoopt ook dat er inmiddels een onderzoek is gestart. “Stel dat je in een situatie komt waarbij je wel aanspraak moet maken op het Groninger gas, dan hoop ik dat men inmiddels de effectberekeningen heeft gemaakt. Dat het SodM heeft berekend wat het gevolg is als je 5bcm of 10bcm gaat winnen, wat daar de effecten van zijn op de veiligheid. Regeren is vooruitzien, hoe groot zijn de risico’s. Maar zelf heb ik die berekeningen nog niet gezien.”