RUG daalt op internationale ranglijst voor universiteiten

nieuws
Foto: Joris van Tweel. Academiegebouw

De Rijksuniversiteit Groningen is in het afgelopen jaar bijna twintig plaatsen gedaald op één van de belangrijkste internationale ranglijsten voor universiteiten. Op de QS World University Ranking staat de RUG nu op plaats 145. Vorig jaar stond de RUG nog op plek 128.

De rankings zijn vooral van belang bij het werven van fondsen voor wetenschappelijk onderzoek. De RUG stond in 2015 voor het laatst in de top-100, maar is sindsdien bezig aan een gestage duikeling. Alleen de universiteiten van Amsterdam en Delft staan nog in de top-100. De RUG moet nog eens vier andere Nederlandse universiteiten boven zich dulden in de ranglijst.

Van de honderd beschikbare punten behaalde de RUG er 51,4. Een jaar geleden waren dat er nog 53,4. De noordelijke universiteit scoort met name ondermaats op het gebied van het aantal citaten per faculteit en de kansen op de arbeidsmarkt voor afgestudeerde studenten.

De QS World University Ranking weegt haar resultaten aan de hand van indicatoren, aan de hand van academici en werknemers. Maar ook de reputatie van de universiteit weegt zwaar mee, iets waar universiteiten vaak kritiek op hebben als het gaat om deze specifieke universiteitsranglijst.