Regen kan fanatieke kinderen niet tegenhouden op Buitenspeeldag in Lewenborg

De Buitenspeeldag in de wijk Lewenborg is woensdag een succes geworden. Kinderen konden bij wijkcentrum Het Dok verschillende activiteiten ondernemen.

“Er was een springkussen, er waren stormbanen, kinderen konden met een pijl en boog schieten en men kon geschminkt worden”, vertelt OOG-verslaggever Johannes Rienks. “Eigenlijk was er van alles te doen. Of het druk was? Ik denk dat de regen een beetje de spelbreker was, hoewel de kinderen zich daar niet echt door lieten tegenhouden. Ze vonden het niet zo erg en hadden duidelijk heel veel plezier.”

“Kinderen geven niet om regen”
Ynama Wigman is woordvoerder namens Jantje Beton. Zij vertelt: “We kunnen spreken van een hele geslaagde dag. Ik heb niet een volledig beeld van wat er in het land gebeurt, maar de verhalen die ik hoor zijn positief. De regen is inderdaad vervelend, maar we zien ook dat kinderen daar helemaal niet om geven. Kijk, het is niet koud en er is geen harde wind. De regen is dan niet zo erg. Het zijn meer de ouders die dan zeggen, laten we maar naar binnen gaan.” Op de vraag of dat een verkapte boodschap is dat ouders hun kinderen meer hun gang moeten laten gaan reageert Wigman: “We kunnen nog heel veel van kinderen leren. Kinderen leven in het moment, ouders zijn vooral bezig met de agenda in hun hoofd. Ze moeten nog van alles, terwijl kinderen zoiets hebben, het is leuk hier, ik wil nog niet weg.”

Zeventien procent van de kinderen speelt niet buiten: “Belangrijk dat we het tij gaan keren”
De resultaten van een onderzoek van Kantar naar hoeveel kinderen niet buitenspelen kunnen als schokkend worden omschreven. Waar in 2018 ongeveer 8% van de kinderen niet buiten speelde is dit nu opgelopen naar 17%. “Ja, we zijn daar van geschrokken, hoewel we het wel aan zagen komen. Het komt niet uit de lucht vallen. De vraag waarom zoveel kinderen niet buitenspelen, dat weten we niet. Die redenen kunnen divers zijn. Maar het is wel belangrijk dat we het tij gaan keren. Het is niet alleen spelen, maar kinderen doen er ook zoveel ervaring mee op. Bijvoorbeeld als je een hut bouwt. Je leert samen werken, je leert met tegenslagen om te gaan, je motorisch en sociaal vermogen wordt verbeterd. Er is de komende jaren echt werk aan de winkel.”

Naast Lewenborg werd er in Groningen ook op verschillende andere plekken buiten gespeeld. De Nationale Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon.