Rapport over concentratie kinderhartchirurgie komt in september (update)

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gewenste locaties voor kinderhartchirurgie wordt eind september uitgebracht. Het rapport bepaalt mede de toekomst van dit specialisme in het UMCG.

Het Dagblad van het Noorden meldt dat de NZa drie maanden langer nodig heeft om het vervolgonderzoek naar concentratie van kinderhartchirurgie te voltooien. Het zou namelijk al eind deze maand verschijnen. Volgens de NZa is dat niet juist. Naar aanleiding van dit onderzoek bepaalt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in welke ziekenhuizen de kinderhartchirurgie in de toekomst zal plaatsvinden. Concentratie van dit specialisme is nodig om de kwaliteit te verbeteren, aldus Den Haag.

Minister Hugo de Jonge, de voorganger van Kuipers, maakte eind vorig jaar bekend dat de kinderhartchirurgie in de toekomst wordt geconcentreerd in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG Utrecht. Dat leidde tot felle protesten vanuit het UMCG, het UMC Leiden en het AMC. Daarop besloot minister Kuipers om zijn besluit uit te stellen, totdat de NZa aanvullend onderzoek had gedaan.