Raad van State adviseert tegen wetsvoorstel om Haren weer zelfstandige gemeente te maken

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

De Raad van State ziet geen heil in de initiatiefwet van Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen om van Haren weer een zelfstandige gemeente te maken. Dat maakte de Afdeling advisering van de Raad van State maandagochtend bekend.

Van Houwelingen diende het voorstel begin maart in, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het kamerlid van Forum voor Democratie stelde toen  dat hij Haren wilde ‘bevrijden’ van Groningen.

Volgens de Raad van State wordt in de onderbouwing van de initiatiefwet niet duidelijk hoe Haren als nieuwe gemeente effectief in staat is de gemeentelijke overheidstaken uit te voeren en de belangen van alle inwoners adequaat te behartigen in de komende decennia. “Een herindeling is een ingrijpend proces waarmee vaak grote bestuurlijke inspanningen zijn gemoeid. Ook heeft herindeling gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners. Een gemeentelijke herindeling moet daarom ten minste meerdere raadsperioden mee kunnen gaan. Het voorstel strookt daar niet mee.”

De Raad erkent dat de herindeling van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer de gemoederen heeft beziggehouden en dat voor een deel nog steeds doet: “Sommige inwoners zijn voor een herindeling, anderen zijn er tegen en weer een ander deel verzoent zich met de situatie zoals die nu is. Ervaren onvrede betekent echter nog niet dat moet worden overgegaan tot het instellen van een nieuwe gemeente. ”

Daarnaast zou de herindeling betekenen dat Haren weer zelfstandig wordt ‘zonder enige vorm van consultatie bij de inwoners van de gemeente Groningen: “Pas nadat het wetsvoorstel is aangenomen is er een consultatie, gericht op de concrete uitwerking van een herindeling die al is vastgesteld. Als al door één of meer leden van de Tweede Kamer een initiatief wordt genomen voor een herindeling, dan moet een andere procedure worden gevolgd.”