Raad erkent seksuele intimidatie in uitgaan als maatschappelijk probleem, gemeente komt met aanpak

Het gemeentebestuur komt nog deze week met een plan van aanpak om seksuele intimidatie in het uitgaan aan te pakken. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een vergadering van de Groningse gemeenteraad.

De motie om seksuele intimidatie in het uitgaansleven aan te pakken was een initiatief van Stadspartij 100% voor Groningen, en werd raadsbreed gesteund. Yaneth Menger van de Stadspartij 100% voor Groningen: “Iedereen zal de waarde van het bruisende en sprankelende karakter van het uitgaansleven erkennen. Dat het belangrijk is dat iedereen vrij en vrolijk kan bewegen in de publieke en openbare ruimte. Om het persoonlijk te maken. Eén van mijn kinderen gaat regelmatig uit. Ze is heel zorgzaam en hulpvaardig. Onlangs kon iemand zijn pasje niet vinden, waarbij mijn dochter het pasje zag zitten. Ze vroeg, zal ik je helpen? Daar werd niet op gereageerd. Ze vroeg het normaals, en daarop kreeg ze een vuist in haar gezicht. Ze was helemaal flabbergasted. Ik heb daar de raad gegeven, bemoei je niet met andere mensen tijdens het uitgaan. Helpen kun je beter niet doen, omdat je niet weet hoe de ander gaat reageren.”

Els van der Weele (PvdA): “Veel vrouwen zijn het normaal gaan vinden dat ze in hun billen of borsten worden geknepen”
Raadslid Els van der Weele van de Partij van de Arbeid: “Ik ben een aantal jaren geleden op stap geweest samen met iemand van de Nachtraad. Tijdens onze tocht kregen we ook regelmatig te maken met naar geroep en gesis. Seksueel overschrijdend gedrag is zo structureel aanwezig dat heel veel meiden het al heel normaal zijn gaan vinden. Ze zijn het normaal gaan vinden dat als ze langs mannen lopen dat er in hun billen en borsten wordt geknepen. Het is gedrag dat gekeerd moet worden.”

Sten Wennink (ChristenUnie): “We hopen dat we de komende jaren tot een pragmatische aanpak komen”
Fractievoorzitter Sten Wennink van de ChristenUnie: “Als partij zijn we geschrokken van de noodzaak van deze motie. Want het is frappant, de afgelopen jaren hebben we meerdere brieven en schriftelijke vragen over dit onderwerp gekregen, waarbij duidelijk werd dat er eigenlijk al heel veel gebeurd. Weerbaarheidstrainingen bijvoorbeeld, en voorlichting op scholen. Er is al veel bereikt en gedaan. Daarom hopen wij dat we de komende jaren tot een pragmatische aanpak komen, waarmee we een grote stap voorwaarts kunnen zetten hier mee.”

Jim Lo-A-Njoe (D66): “Als raad erkennen we met deze motie dat seksuele intimidatie een maatschappelijk probleem is”
Raadslid Jim Lo-A-Njoe van D66: “Als partij zijn we zeer verheugd dat deze motie raadsbreed wordt gesteund. Hiermee erkennen we als raad dat seksuele intimidatie een maatschappelijk probleem is, waarbij het heel belangrijk dat het aangepakt gaat worden. Wij beschouwen deze motie dan ook als een startpunt.” Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD: “Ook wij zijn blij dat deze motie wordt ingediend. Wat we ons wel afvragen is of er ook verder onderzoek gedaan moet worden.”

Burgemeester Koen Schuiling (VVD): “Intimidatie en seksueel overschrijdend gedrag in onze gemeente kunnen we niet accepteren”
Volgens burgemeester Koen Schuiling (VVD) is er geen extra onderzoek nodig: “Eigenlijk kun je zeggen dat de situatie permanent gemonitord wordt. Een permanent onderzoek dus. Ons uitgangspunt is dat we geen intimidatie en seksueel overschrijdend gedrag in onze gemeente kunnen accepteren. Het is een onderwerp waar we in toenemende mate mee bezig zijn. Op dit moment werken we ook aan een convenant ‘veilig uitgaan’. Dat is bijna klaar. In dit convenant wordt een paragraaf opgenomen over seksueel overschrijdend gedrag, waarin ook de verantwoordelijkheid voor politie, horeca en gemeente zijn benoemd.”

“Er komt een uitvoeringsplan met trainingen”
“Dit concept bespreken we aan het einde van de week met de betrokken partijen. Deze motie krijgt daar een plek. Het convenant heeft als doel dat er concrete afspraken zijn gemaakt tussen gemeente, politie en horeca over het faciliteren van trainingen, het melden van en het acteren op registraties, en de ontwikkeling en opzetten van het Nachtstadhuis. Dus alle elementen die in de afgelopen twee jaar voorbij zijn gekomen, krijgen hier een plekje in. We zijn er niet als we de handtekeningen hebben gezet, maar we gaan hier ook echt mee aan de slag, samen met alle partijen. Dit betekent ook dat er een uitvoeringsplan komt, waarbij de trainingen van het horecapersoneel ook onderdeel zijn. Daarbij kijken we ook welke stappen de horeca zelf al heeft gezet. Dan is onze rol als gemeente een andere, want dan gaan we kijken hoe we daar in kunnen faciliteren.”

“Hopelijk kunnen we vrijdag stappen zetten”
“Dus trainingen zijn beschikbaar, enerzijds voor politie en toezichthouders, maar ook voor medewerkers van horecabedrijven. Ik hoop dat we komende vrijdag een aantal stappen hier in kunnen zetten. De motie van de Stadspartij 100% voor Groningen beschouwen we als een ondersteuning van het reeds ingezette beleid, en daarmee dus ook van harte kunnen steunen.”