Project om contact tussen gedetineerde vader en kind te verbeteren in de prijzen

nieuws
Marie-Anne de Groot (PI Veenhuizen) en Eric Blaauw (Hanzehogeschool Groningen) met de eerste Europris Prison Achievement Award 2022. Foto: Hanzehogeschool

Een project van de Hanzehogeschool om het contact tussen een gedetineerde vader en kind te verbeteren is maandag in de prijzen gevallen tijdens een bijeenkomst van EuroPris in het Spaanse Sevilla.

Het gaat om het project Innovatiewerkplaats Gezinsbenadering dat uitgevoerd wordt binnen de muren van gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Het project bestaat sinds 2018 en in Veenhuizen hebben sindsdien ongeveer 140 studenten, met uiteenlopende studierichtingen, van de Hanzehogeschool een bijdrage geleverd aan het verder ontwikkelen van de gezinsbenadering. Zo wordt er door studenten praktijkgericht onderzoek gedaan en wordt er samengewerkt met gevangenispersoneel bij allerlei projecten en producten die ingezet kunnen worden om het contact tussen vader en kind te verbeteren.

Marie-Anne de Groot (PI Veenhuizen): “Prachtige waardering”
In Sevilla werd de EuroPris Prison Achievement Award uitgereikt. In totaal waren er 24 projecten ingezonden. Het project uit Groningen werd uitgeroepen tot winnaar. Vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot van PI Veenhuizen is trots op de prijs. “Een prachtige waardering van een bijzonder initiatief. Het is ook heel mooi en goed dat studenten letterlijk een kijkje kunnen nemen binnen de gevangenismuren en samen met ons personeel een rol kunnen spelen om het contact tussen kinderen en hun vaders, ondanks de detentie, zo goed mogelijk te houden. Dat is erg belangrijk voor de kinderen, maar ook hun vaders en zorgt bovendien voor een veiliger samenleving.”

Eric Blaauw (Hanzehogeschool): “In een omgeving die zich moeilijk laat veranderen is het toch gelukt om te veranderen”
Eric Blaauw is lector Verslavingskunde en Forensische Zorg aan de Hanzehogeschool: “Door de studenten wordt met veel inzet en energie gewerkt binnen de Innovatiewerkplaats en vadervleugel. In een omgeving die zich moeilijk laat veranderen is het PI Veenhuizen en de Hanzehogeschool toch gelukt om samen deze belangrijke verandering te realiseren. Voor bindende conclusies is het nog te vroeg, maar wetenschappelijk onderzoek suggereert wel dat sterkere familierelaties detentieschade bij kinderen en recidivecijfers bij gedetineerde vaders positief beïnvloeden.”