“Plaatsing containerwoningen De Held III is een noodsituatie, die gepaard gaat met grote urgentie”

nieuws
Afbeelding via Gemeente Groningen

Bewoners van de wijk Gravenburg hoeven zich geen zorgen te maken over de invulling van de wijk De Held III. Volgens wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) komen er in de toekomst nog genoeg mogelijkheden voor inspraak.

Diks reageerde daarmee op vragen van de fracties van het CDA en de VVD. Raadslid Etkin Armut van het CDA: “We steunen het besluit van het College om gevluchte Oekraïners een goede plek te geven. Maar we begrijpen dat bewoners van de wijk Gravenburg hun vraagtekens zetten bij de bouw van containerwoningen. Volgens hen is er geen inspraak geweest. Wij delen die zorgen. Hoe kijkt het College naar het proces van inspraak?” Raadslid Rik Heiner van de VVD: “De ontwikkeling van De Held III duurt te lang, wij vinden dat het plaatsen van containerwoningen niet ten koste mag gaan van de ontwikkelingen op De Held III.”

Benni Leemhuis (GroenLinks): “We hebben te maken met een nationale crisis”
De opmerking van Heiner kan direct rekenen op een vraag van raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks: “We hebben te maken met een nationale crisis. Waar mag het dan volgens u wel van ten koste gaan?” Heiner: “Je kunt kijken naar andere locaties, naar andere mogelijkheden?”

Wethouder Diks (GroenLinks): “Dit is een noodsituatie”
Wethouder Diks: “Het is belangrijk dat vluchtelingen op de juiste wijze worden opgevangen. Dit gaat gepaard met een grote urgentie, de crisis waar we mee te maken hebben is nu. Het is een noodsituatie waarom we dit besluit op deze manier hebben genomen, waarbij we de omwonenden daarna hebben geïnformeerd. Vorige week heeft er een informatieavond plaatsgevonden, waarbij we uitgelegd hebben dat deze opvang moet gebeuren.”

“De oorlog in Oekraïne is een ongoing situatie”
Diks vertelt verder: “Van de omwonenden hebben we duidelijk te horen gekregen dat zij zich zorgen maken over de periode die daarna volgt. Wat gaat er gebeuren met de locatie als de Oekraïners vertrokken zijn? Dat zullen we goed moeten vaststellen, daar is nu ook nog geen zicht op. Want voor de duidelijkheid, er is nog geen einde aan de oorlog. Het is een ongoing situatie. En als de oorlog stopt dan hebben we te maken met stedelijke en agrarische gebieden die kapot geschoten zijn. We weten niet hoe lang er gebruik moet worden gemaakt van de opvangmogelijkheden, waarbij we ook te maken hebben met de grote woningnood in onze gemeente. Grote groepen mensen kunnen niet over een woning beschikken, in tijden waarin de rente stijgt. Er zijn statushouders, er zijn jonge starters en gezinnetjes die carrière willen maken op de woningmarkt.”

“Nette woonbuurt met stedelijk groen”
“Woningbouw realiseren op De Held III, of zoals u als raad besloten heeft om dit De Heldin te noemen, daarvan is helder dat we de komende vijf jaar daar zo’n ontwikkeling niet kunnen doen. De situatie met de containerwoningen is voor vijf jaar, wat we ook hebben vastgelegd. De bedoeling is ook om er een zodanig buurtje van te maken dat de mensen daar opgevangen kunnen worden, dat het een nette woonbuurt wordt met stedelijk groen. Wanneer de Oekraïners weg gaan is het aan de raad om te kijken hoe de ontwikkeling van het gebied verder moet. Krijgen studenten er een plek, komen er statushouders. Dus nogmaals, we hebben nu vanwege de urgente situatie versneld een besluit moeten nemen, in de toekomst gaat de normale systematiek lopen waarbij u als raad volop aan zet bent.”

Rik Heiner (VVD): “Andere locaties onderzocht?”
Heiner: “Maar zijn er ook andere locaties onderzocht?” Diks: “In Groningen worden op dit moment op vijf locaties Oekraïners opgevangen. Deze plek bij Gravenburg is heel geschikt omdat het al is aangewezen voor woningbouw. Daarom willen we dit stukje van Groningen hier voor gebruiken.”

Tom Rustebiel (D66): “Waarom niet zeggen, vijf jaar en daarna stoppen we er mee?”
Fractievoorzitter Tom Rustebiel van D66: “Complimenten voor het College hoe snel dit gerealiseerd wordt. Maar waarom niet tegen de bewoners van Gravenburg zeggen, oké, dit duurt vijf jaar en daarna stoppen we er mee. En kunnen we concluderen dat de ontwikkeling van het gebied tot 2025 vertraagd wordt?” Diks: “De ontwikkeling van De Heldin heeft vertraging opgelopen omdat we kiezen voor een andere kwalitatieve invulling.”

Diks: “Je moet niet als een dolle ergens iets neer gaan zetten”
Heiner: “Maar voldoende tijd is er niet. Je wilt toch zo snel mogelijk gaan bouwen en niet vijf jaar iets uitstellen?” Diks: “Als je haast hebt moet je wel het goede bouwen en moet je niet als een dolle ergens iets neerzetten.” Armut: “Dus als ik het goed begrijp, als de containerwoningen leeg komen te staan, dan is de gemeenteraad aan zet voor de verdere invulling.” Diks: “Er is nu versneld actie nodig, daarna gaat de normale structuur lopen. Het is hopen en bidden, dat sluit mooi aan bij uw partij, dat de oorlog zo verloopt dat de mensen snel weer terug kunnen.”