Oranjebuurt laat bewoners op laagdrempelige manier kennis maken met kunst

nieuws
Eén van de kunstwerken die te zien zal zijn is 'Hemel mijn hemel' van Cora Samethini. Foto: ingezonden

Bewoners van de Oranjebuurt kunnen komend weekend op een laagdrempelige manier kennis gaan maken met kunst. De organisatie van het Kunstenfestival is druk bezig met de voorbereidingen.

“We organiseren een Kunstfestival dat in ons buurtcentrum gehouden gaat worden”, vertelt Clary Bezemer enthousiast. “Tien kunstenaars komen hun werken presenteren, en daarmee ontstaat er voor het publiek een hele laagdrempelige manier om kunst te gaan bekijken. Je hoeft dus niet naar een museum, maar je kunt naar het buurthuis komen, en daar verrast worden door het brede scala aan kunstvoorwerpen dat daar aangeboden zal worden.”

In gesprek gaan
En het is niet alleen kijken. “Op zaterdag organiseren we van 14.30 tot 17.00 uur een Kunstoploop waarbij bezoekers op hun gemak de kunstwerken kunnen bekijken. Dan zal ook de opening plaats vinden, en die zal spectaculair zijn. Op zondag organiseren we de Kunstcarrousel. Deze carrousel heeft als doel om kunstenaars en bezoekers met elkaar in gesprek te laten gaan. Dat gebeurt door middel van voorwerpen die de kunstenaars mee nemen. Ze nemen objecten mee om hun werk te illustreren. Hoe ziet het proces van maken er uit? Maar ook nemen ze inspiratiebronnen mee. Wat is de inspiratie geweest om een bepaald kunstwerk te maken?”

Carrousel
Tijdens de carrousel zitten bezoekers en kunstenaars in een halve cirkel. “Na verloop van tijd worden de rollen omgedraaid. We hebben een systeem bedacht waarbij bezoekers in gesprek gaan met een kunstenaar. Na drie minuten ga je door naar de volgende kunstenaar. Tot je iedereen gehad hebt. Na afloop kan er dan nog gezellig gekletst worden, waarbij er ook ruimte is om dieper met een kunstenaar in gesprek te gaan, als de drie minuten niet voldoende waren.”

“In de toekomst vier weken”
Onder de kunstenaars onder andere Anita Timmer, Okke Oosterhuis en Mirjam Saaltink. “De meeste kunstenaars komen uit de Oranjebuurt, hoewel er ook een aantal uit aangrenzende wijken komen. En er is van alles te zien. Het is heel gevarieerd. Van aquarellen tot stadsgezichten, maar ook objecten.” Het is niet voor het eerst dat er een Kunstenfestival gehouden wordt. “Dit is de derde keer. Wel hebben we gezegd, volgend jaar gaan we dit niet doen. Het kost veel tijd. In 2024 willen we weer terug komen, en hopelijk kan het dan ook een maand duren. Nu is het slechts één weekend, en we denken ons doel beter te kunnen bereiken als we het gedurende een aantal weken aan kunnen bieden.”

Buurtcentrum Oranjewijk is te vinden aan de Prinsesseweg. Op zaterdag gaan de deuren open om 14.30 uur, op zondag kan er van 15.00 tot 16.00 uur gekeken worden en vindt vanaf 16.00 uur de Kunstcarrousel plaats.

Gevederde vriend van Hanneke Sadgui. Foto: ingezonden