Oranje Nassau naar topklasse na winst op The Knickerbockers

Foto Andor Heij: Vreugde bij Oranje Nassau na promotie.

De vrouwen van Oranje Nassau zijn zaterdagmiddag gepromoveerd naar de topklasse. Dat is het hoogste amateurniveau bij de dames. In de finale van de nacompetitie werd in een Gronings onderonsje The Knickerbockers met 2-1 verslagen.

Beide clubs troffen elkaar al in de hoofdklasse. ON pakte de eerste periodetitel en TKB de vervangende periodetitel van kampioen ACV. De weg voor ON naar de finale was aanmerkelijk korter dan voor TKB. De tegenstanders van ON trokken zich namelijk terug, omdat zij niet in de topklasse willen spelen vanwege het hoge financiële plaatje. TKB moest vol aan de bak tegen De Trekvogels en in de halve finale tegen SSS. Die laatste wedstrijd werd met 3-1 gewonnen.

Een kleine 500 toeschouwers hadden zich verzameld op het hoofdveld van Helpman op sportpark de Esserberg. Die zagen dat doelvrouw Karina Kopke van ON na twee minuten aan rood ontsnapte toen ze buiten het strafschopgebied een doorgebroken speelster van TKB onderuit haalde. Scheidsrechter Sjoukje de Jong vond geel echter voldoende.

Voor de pauze was ON beter en kreeg ook de beste kansen. Het eerste doelpunt viel na 16 minuten toen Marieke de Boer van ON de bal vanuit de tweede lijn via de onderkant van de lat raak schoot.

De studentes loerden op de counter en waren gevaarlijk bij spelhervattingen. Na 31 minuten resulteerde zo’n counter in een corner. Bij de tweede paal stond Els van Minnen helemaal vrij en die kopte binnen: 1-1.

Oranje Nassau nam het initiatief weer in handen en na 39 minuten viel de 2-1. Dat gebeurde ook vanuit een corner die door Sanne van Dalen achter TKB keepster Esmee Marrink gekopt werd.

Foto Andor Heij. Sanne van Dalen kopt de winnende voor ON raak.

Het tweede bedrijf was een stuk minder leuk. Er waren nauwelijks kansen en zo bleef ON makkelijk overeind. De ontlading was groot bij ON direct na het laatste fluitsignaal. De Groninger vrouwen spelen voor het eerst in zeven jaar weer in de topklasse. The Knickerbockers acteert volgend seizoen “gewoon” weer in de hoofdklasse.

Foto Andor Heij: ON – TKB
Foto Andor Heij. Vreugde bij ON direct na het laatste fluitsignaal.