Opnieuw uitstel in zaak tegen Amerikaan die agent neerstak aan Van Houtenlaan

nieuws
Foto: Joey Lameris (112 Groningen)

De zaak tegen de Amerikaanse en de Oldambtster verdachten van de steekpartij tegen een politieagent, die in maart vorig jaar plaatsvond aan de Van Houtenlaan in Groningen, is opnieuw uitgesteld. Dat meldt RTV Noord donderdagmiddag.

De rechtbank wilde de zaak tegen de 33-jarige Amerikaan en de 22-jarige man uit Winschoten eigenlijk in juli behandelen. Maar de Amerikaan nam een nieuwe advocaat in de arm, die pleitte voor meer onderzoek naar de manier waarop zijn cliënt (na het uitzitten van zijn straf en eventuele tbs) goed kan terugkeren naar zijn thuisland. Ook kent de advocaat niet het hele dossier van 1.500 pagina’s en de raadsman pleitte daarom voor meer tijd om zich in de zaak te kunnen verdiepen. Het verzoek om uitstel werd toegewezen door de rechter.

De Amerikaan wordt ervan verdacht dat hij op woensdag 10 maart 2021 een agent ernstig verwondde, door hem in zijn gezicht te steken. Daarnaast stak de Amerikaan een agente in haar been. De twee agenten spraken de Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten aan, omdat ze niet binnen waren tijdens de toen geldende corona-avondklok. Na het incident vluchtten de twee mannen naar Frankrijk, waar ze een paar dagen later werden aangehouden. Het OM ziet de Amerikaan als degene die de agenten neerstak. De man uit Winschoten is mede-verdachte in de zaak en is inmiddels op vrije voeten.

Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de Amerikaan lijdt aan een psychische stoornis en adviseert dan ook om tbs op te leggen. Omdat de levensloop van de man niet geheel duidelijk is geworden door het onderzoek van het PBC, moeten deskundigen tijdens een volgende zitting meer uitleg komen geven over de Amerikaan.