Onderzoek: ‘Jaarlijks sterven gemiddeld 16 mensen uit Groningen aan aardbevingsstress’

nieuws

In het Groningse aardbevingsgebied gaan jaarlijks zestien mensen dood aan de gevolgen van aardbevingsstress. Dat vertellen onderzoekers van de RUG vrijdag in de NOS/NPO Radio 1-podcast Gronings gas: gewonnen of verloren?,

Tot nu toe werd gedacht dat slechts vijf mensen uit Groningen vroegtijdig sterven door de stress die ze ondervinden door aardbevingen en de schadeafhandeling. Volgens de onderzoekers zijn dat er een stuk meer: Gemiddeld zestien, met een bandbreedte van 11 tot 21.

De schatting van het aantal voortijdige sterfgevallen is gebaseerd op onderzoek door de GGD over de ervaren gezondheid van Groningers en wetenschappelijke kennis over de gevolgen daarvan.

Volgens de onderzoekers ervaren Groningers soms zulke hevige klachten, dat ze een angststoornis of depressie ontwikkelen. Daarnaast hebben de mensen die ‘aardbevingsstress’ ervaren vaak fysieke klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagproblemen. Die leiden vervolgens weer tot hart- en vaatziekten of zelfmoord.

Volgens onderzoeksleider Tom Postmes zou het werkelijke aantal sterfgevallen nog wel eens hoger kunnen liggen. Die schatting komt voort uit het feit dat sinds het eerste onderzoek werd afgerond nog veel meer mensen met meervoudige schade aan hun huis zijn gekomen.