OM eist tbs met dwangverpleging voor doodsteken Damian Eggens met zwaard

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, wordt de 21-jarige Daoud H. gedwongen opgenomen in een tbs-kliniek, omdat hij in november vorig jaar Damian Eggens doodstak met een zwaard. Deze eis legde de officier van justitie vrijdagmiddag voor bij de rechtbank in Groningen.

Volgens het OM kan de dood van Eggens niet niet worden toegerekend aan H. De officier van justitie neemt daarmee de conclusie van het Pieter Baan Centrum (PBC) over. Volgens het PBC is bij H. sprake van schizofrenie. Volgens het PBC bestaat er grote kans dat de verdachte weer op zeer ernstige wijze geweld gaat gebruiken. Daarom eist  de officier van justitie TBS met dwangverpleging.

Tbs betekent dat ook geen rechtsvervolging en dus geen celstraf. Het OM wil H. niet veroordeeld zien voor moord, maar voor doodslag.

H. heeft bekend dat hij Damian Eggens op 20 november vorig jaar met een zwaard heeft doodgestoken, in een woning aan de Damsport. De dood van Eggens was een grote klap voor zijn familie en vrienden. In de dagen na het incident werd een crowdfundingsactie opgezet om Eggens een waardig afscheid te kunnen geven. Het beoogde geldbedrag van 10.000 euro werd binnen no-time opgehaald binnen.

Op 8 juli hoort H. van de rechter welke straf hij van de rechter opgelegd krijgt.

Deel dit artikel: