Maand lang acties voor gedupeerden gaswinning: ‘Zo kan Den Haag zijn ogen niet sluiten’

nieuws

Vanaf 16 augustus aanstaande organiseren het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodem Beweging, Sandra Beckerman en Chris Garrit een maand lang acties in Groningen. Deze acties zijn bedoeld om Nederland opnieuw wakker te schudden over de gedupeerden van de gaswinning.

De initiatiefnemers achter de fakkeltocht van begin januari gaan, tussen 16 augustus (precies tien jaar na de zware aardbeving in Huizinge) en 16 september, negen bijeenkomsten in het bevingsgebied organiseren. Deze bijeenkomsten hebben verschillende thema’s, zoals gezondheid, ondernemerschap in aardbevingsgebied, cultureel erfgoed, schade en versterking en de afbouw van de gaswinning.

Tijdens deze bijeenkomsten zoeken de initiatiefnemers in de regio naar goede ideeën en oplossingen binnen dit thema die bijdragen aan een oplossing. Op 16 september is er een actie op de Vismarkt, waar een eisenpakket aan beleidsmakers gepresenteerd.

“De laatste fakkeltocht was indrukwekkend, maar er gaat in Groningen nog altijd te veel mis”, schrijft Merel Jonkheid namens de Groninger Boden beweging. “Ditmaal voeren we de druk op! De actie duurt namelijk niet één dag, maar een maand lang.
We eisen een veilige en een stressvrije leefomgeving voor alle Groningers. Ruimhartige compensatie, een ‘geen woorden maar daden’ beleid én het zo snel mogelijk dichtdraaien van de Groninger gaskraan zijn hiervoor nodig. Het wordt tijd dat de overheid op gaat komen voor haar burgers. Het is tijd voor respect voor Groningen!”