Kuipers brengt bezoek aan UMCG: “Hopelijk gaan succesvolle Covid-projecten landelijk gebruikt worden”

Minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan het UMCG. Kuipers liet zich informeren over verschillende succesvolle Covid-projecten die in het UMCG bedacht zijn.

Kuipers liet zich bij het begin van het bezoek informeren. Verpleegkundige Yvet Koolhof: “Met verschillende collega’s, en ook met de Raad van Bestuur aanwezig, zijn er verschillende presentaties gegeven door meerdere organisaties die tijdens de coronaperiode veel hebben betekend in de zorg. Na de presentaties hebben we meneer Kuipers meegenomen naar een afdeling waar we hebben proberen te laten zien wat de coronaperiode met ons als team heeft gedaan.”

Onder de indruk
De minister is onder de indruk: “Ik ben echt onder de indruk hoe het team hier in het UMCG de afgelopen twee, tweeënhalf jaar gewerkt heeft. Er is ontzettend hard gewerkt. Op het ene moment zat je bij elkaar, vervolgens was het weer alle hens aan dek. Men is ontzettend flexibel geweest. Ook met het overnemen van coronapatiënten uit andere delen van het land, en alles wat dat met zich mee brengt.”

Tekst gaat verder onder de foto

Minister Kuipers liet zich door verschillende medewerkers informeren. Foto: Wouter Holsappel

Succesvolle projecten
Aanleiding voor het bezoek van de minister is het rapport ‘Optimalisatie ziekenhuiszorg in tijden van Covid’. Onderdeel van dit rapport is hoe de zorg beter ingericht kan worden, zodat ook bij een nieuwe instroom van Covid-patiënten de normale zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan. In het rapport wordt verwezen naar meerdere succesvolle projecten van het UMCG, bijvoorbeeld het inzetten van studenten in de zorg en de modellen waarmee voorspellingen gedaan kunnen worden over het aantal besmettingen en opnames.

“Je wilt ook graag naar buiten uitdragen dat je iets heel moois hebt neergezet”
Kuipers: “Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt zijn de voorbeelden in de volle breedte. Bijvoorbeeld de flexibiliteit rond capaciteit. Het telkens flexibel kunnen zijn in een hele lange periode.” Koolhof: “Het is heel fijn om op een dag als vandaag je verhaal te kunnen vertellen, om je ei kwijt te kunnen. En ook om begrip te kunnen creëren buiten het team om. Je doet het met je team, en we zijn ook een heel hecht team geworden, maar ook naar buiten wil je uitdragen dat je iets heel moois hebt neergezet, waarbij er heel hard is gewerkt.”

Landelijk niveau
De minister zegt ook informatie mee te zullen nemen: “De afgelopen periode is er landelijk gekeken naar de beste voorbeelden over flexibel en opschalen. Een aantal voorbeelden kwam nadrukkelijk uit het UMCG, maar ook hier uit de regio aan de hand van coördinatie en samenwerking. En dat was ook de reden om hier vandaag op bezoek te gaan. En ik hoop dat zulke voorbeelden als hier ook op landelijk niveau gebruikt zullen gaan worden.”