Komende dagen kans om lichtende nachtwolken te zien

nieuws
Lichtende nachtwolken boven het Bargerveen in Drenthe. Foto: Hrald - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7141273

Het loont de komende dagen om in de uren na zonsondergang en voor zonsopkomst naar de hemel te kijken. Er is kans om lichtende nachtwolken te zien.

De komende dagen zijn er veel opklaringen, waardoor de lichtende nachtwolken aanschouwd kunnen worden. Lichtende nachtwolken zijn de wolken in onze atmosfeer die zich op 85 kilometer hoogte bevinden. De meeste sluierwolken bevinden zich ongeveer op tien kilometer hoogte. Kleine stofdeeltjes uit de ruimte zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van lichtende nachtwolken. IJskristallen ontstaan op deze minuscule deeltjes en weerkaatsen vervolgens het zonlicht, dat na zonsondergang nog wel op deze wolken valt, richting de aarde. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven de wolken zelf dus geen licht.

Volgens Weeronline zal het verschijnsel vooral in het Noordoosten goed te zien zijn. De kans om lichtende nachtwolken te bekijken komt alleen voor in de maanden mei, juni en juli.