GVAV Rapiditas viert honderdjarig jubileum: “Zonder vrijwilligers waren we nergens geweest”

nieuws
Oud-GVAV’er Romano Postema had het druk met handtekeningen uitdelen. Foto: Martin Cusiel

GVAV Rapiditas heeft dit weekend haar honderdjarig jubileum gevierd. Voorzitter Jelle Slagter blikt tevreden terug.

Hoi Jelle! Honderd jaar GVAV Rapiditas …
“Eigenlijk is het inmiddels 101 jaar. We zijn opgericht op 26 januari 1921. Vorig jaar was het de bedoeling om hier op een mooie en uitgebreide manier bij stil te staan, maar we hadden toen nog te maken met de maatregelen om het coronavirus onder de duim te houden. We waren in 2020 al druk met de voorbereidingen, maar een half jaar van tevoren hebben we de knoop doorgehakt en hebben we gezegd, de plannen gaan de koelkast in. Als we het vieren willen we het op een mooie en leuke manier doen.”

En dat werd dit weekend …
“Klopt. Het is een heel groot succes geworden. Heel veel leden en ook oud-leden hebben een bezoek gebracht, wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport had tijd vrijgemaakt om langs te komen en in de middag bracht de bondsvoorzitter van de KNVB Ledenraad een bezoek aan ons. En dat alles onder prima weersomstandigheden. Het was gelukkig niet zo warm als in het zuiden van het land, eigenlijk was het gewoon helemaal perfect.”

Tekst gaat verder onder de foto


Voorzitter Jelle Slager en sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) openen de jubileumdag. Foto: Martin Cusiel

Het programma dat jullie aangeboden hebben, bestond uit een sportief deel en uit het kunnen bezoeken van een museum, dat inzage gaf in jullie rijke verleden hè?
“Ons honderdjarig museum inderdaad. Het leek ons leuk om al die herinneringen tastbaar te maken. Om met foto’s en voorwerpen de geschiedenis te laten zien. En dat was een heel groot succes. Het museum was ingericht in tijdvakken, waardoor je dus van periode naar periode wandelde. Vrijdag hebben we een sneakpreview aangeboden aan de leden van de vereniging vrienden van GVAV, zodat zij in alle rust rond konden neuzen, gisteren mochten alle bezoekers naar binnen. En dan wordt inderdaad duidelijk hoe rijk je geschiedenis is.”

Wat was volgens jou het hoogtepunt in het museum?
“Eigenlijk zijn het allemaal hoogtepunten. En iedere foto en ieder verhaal brengt ook een verhaal te berde. De meeste indruk maakte denk ik een foto die gemaakt is op 27 november 1966. Op die foto is Johan Cruijff te zien. Ajax was naar Groningen afgereisd, waarbij we toen nog in het Oosterpark speelden. Dat zijn prachtige herinneringen. Trouwens, wat wel leuk is om te vertellen, is dat we in de aanloop naar dit jubileum heeft veel foto’s en materialen aangereikt hebben gekregen, waardoor we de geschiedenis ook heel goed konden laten zien. Daar wil ik iedereen heel erg voor bedanken.”

Tekst gaat verder onder de foto


Eén van de foto’s die te zien was in het museum. In 1999 speelde GVAV zijn laatste wedstrijd op het Van Starkenborgh-complex. In hetzelfde seizoen werd het eerste elftal kampioen, en promoveerde het naar de Tweede Klasse. Foto: Martin Cusiel

Het jubileum bestond ook uit een sportief deel …
“Op zo’n dag moet voetbal ook een belangrijke rol spelen. Zo hebben we een F100-toernooi gespeeld waaraan de jongste teams deelnamen van verschillende clubs uit Stad die ook al een eeuw bestaan. In de middag vond er een onderling toernooi plaats voor senioren.”

En ik zag een foto waarop een oud-GVAV’er, die inmiddels bij de FC speelt, handtekeningen uitdeelt …
“Klopt! Romano Postema was aanwezig, en die heeft flink wat handtekeningen uit mogen delen. Dat is ook wat zo’n jubileum duidelijk maakt. Dat we als GVAV heel wat voetballers groot hebben mogen brengen die uiteindelijk een professionele carrière hebben mogen bewandelen, of hier nog steeds actief in zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan Leondro Bacuna, Said Bakkati, Martin Drent, of langer geleden, Martin Koeman, Otto Roffel en Tonny van Leeuwen.”

Hoe belangrijk is het om dit jubileum te vieren?
“Ik denk dat dat heel belangrijk is. Dat het belangrijk is dat je de geschiedenis viert. En nog belangrijker, dat je de vrijwilligers in het zonnetje zet. De vrijwilligers die er voor zorgen dat het veld er keurig bij ligt, dat de materialen in orde zijn, dat er koffie in de kantine wordt geschonken. Vrijwilligers zijn de mensen waar je als vereniging op draait. Het is het cement. Die mensen hebben we met deze dag kunnen eren. In mijn toespraak heb ik daar ruimschoots aandacht aan besteed.”

Nu horen we regelmatig verhalen over tekorten aan vrijwilligers, veroorzaakt mede door de coronacrisis. Dat mensen een andere invulling zijn gaan geven aan hun leven. Is dat iets wat jullie herkennen?
“Wij zijn daar geen uitzondering op. Het aantal vrijwilligers is krap, ook als je bedenkt dat er steeds meer werk te doen is. En wij zouden ook zeker meer vrijwilligers kunnen gebruiken. Dus als mensen het leuk lijkt om bij ons actief te worden, dan mogen ze altijd contact opnemen. Voor de rest gaat het overigens goed. Ondanks corona hebben we een lichte groei in het aantal voetballende leden, en zijn er afgelopen seizoen ook verschillende successen gevierd, en dat is in zo’n jaar als dit wel de slagroom op de taart.”

Positief en optimistisch dus. Zullen we over 99 jaar, als jullie tweehonderd bestaan, weer contact hebben?
“Ik hoop dat jullie ons in de tussenliggende jaren ook op de radar houden, en het lijkt me goed om over 99 jaar weer contact te hebben, hoewel ik denk dat ik dan niet meer voorzitter ben, haha.”

GVAV Rapiditas
De Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging Rapiditas werd opgericht op 26 januari 1921 en bestaat uit een samensmelting van GVAV en Rapiditas. GVAV werd opgericht in 1915, atletiekvereniging Rapiditas volgde in 1917. In 1921 volgde er een fusie. Vooral op voetbalgebied heeft de vereniging een rijke geschiedenis. In 1940 won GVAV het Noordelijk kampioenschap voetbal. Later, na de invoering van het betaald voetbal, kwam het uit in de landelijke eredivisie. Uiteindelijk werd in 1965 besloten tot de oprichting van de Stichting Betaald Voetbal GVAV. Toen deze SBV in 1971 promoveerde naar de Eredivisie werd de naam veranderd in FC Groningen. GVAV is tegenwoordig één van de grootste voetbalverenigingen in Stad.

Foto: