Groningse studenten protesteren in Amsterdam: “Coalitiepartijen lieten zich helaas niet zien”

nieuws
Foto: ingezonden

Enkele tientallen studenten uit Groningen hebben zaterdag geprotesteerd in Amsterdam voor een ruimere basisbeurs. De actie bracht in totaal tussen de duizend en tweeduizend studenten op de been.

“We waren met een grote groep afgereisd naar Amsterdam”, vertelt voorzitter Leon van der Deure van de Groninger Studentenbond, GSb. “Als GSb waren we met zes mensen, en ongeveer twintig studenten waren met ons meegereisd. Er kunnen er nog meer vanuit Groningen geweest zijn, maar daar heb ik geen volledig zicht op.” De voorzitter noemt het een grote opkomst. “Je zit in een hele lastige periode met tentamens en andere verplichtingen. Dat dan toch tientallen studenten afreizen naar Amsterdam, dan zegt dat toch wel iets.”

“Tussen februari en nu is er veel gebeurd”
Het kabinet is van plan om uitwonende studenten in het nieuwe stelsel een basisbeurs te geven van 274 euro per maand en maximaal 401 euro voor een aanvullende beurs. Daarnaast werd er ook geprotesteerd tegen de compensatie van het leenstel, die als veel te mager wordt omschreven. Veel studenten hebben een gemiddelde studieschuld van 40.000 euro. “In februari hebben we ook geprotesteerd”, vertelt Van der Deure verder. “In de tussentijd is er veel gebeurd, zijn er veel gesprekken geweest. Maar wat we zien is dat het de verkeerde kant op gaat. Het leven wordt duurder, de kosten van kamers, boodschappen en nutsvoorzieningen gaat omhoog, waardoor het studentenleven verder onbetaalbaar wordt. En dat baart ons veel zorgen.”

“Geen oog voor”
Van der Deure spreekt van een mooi actieprogramma. “Kijk, je staat sowieso op een hele mooie prominente plek in Amsterdam. Er waren interessante sprekers, en ook flink wat politici. Wat me wel heel erg tegenviel was dat er geen coalitiepartijen aanwezig waren. Dat is misschien ook wel het hele probleem in deze discussie, dat zulke partijen andere dingen interessanter vinden, terwijl je zoveel studenten schaadt. Daar is geen oog voor.”

Vervolgacties?
Hoe het nu verder gaat: “Er zullen de komende tijd ongetwijfeld nieuwe gesprekken plaats vinden waarbij we ook hopen dat oppositiepartijen met moties het onderwerp op de kaart zetten in Den Haag. En ik sluit een derde protest zeker niet uit.”

Foto: ingezonden