Groningers over hoge benzineprijzen: ‘Tanken doet pijn aan mijn hart’

Het was een drukte van jewelste bij tankstation Makro aan het Kattegat. Hier wordt er getankt voor 2,419 euro per liter terwijl vandaag het recordbedrag van 2,504 per liter werd geadviseerd: een verschil van 9 cent. 

De benzineprijzen schieten omhoog door de tekorten aan olie en de onzekerheid over leveringen uit Rusland. De Groninger voelt dit in de portemonnee: ‘Tanken doet pijn aan mijn hart. Voor mijn werk moet ik 80 km rijden dus mijn kosten verdubbelen zich bijna.’ vertelt een man na het tanken. ‘Ik vind het echt belachelijk dat de benzineprijzen zo hoog zijn’ zegt een andere tanker. Er is ook begrip voor de situatie: ‘De mensen in Oekraïne hebben het veel erger dan ik. Ik moet maar een paar tientjes extra betalen. Wel is het voor mij makkelijk praten want mijn partner en ik zijn tweeverdieners.’

Er zijn natuurlijk alternatieven om minder vaak benzine te moeten tanken. Zo kan er elektrisch gereden worden of kan de auto iets minder gebruikt worden: ‘Dat deed ik al. De auto minder vaak meenemen.’ vertelt een Stadjer. Dit wordt bevestigd door andere Groningers, zo worden de boodschappen vaker op de fiets gedaan en ook het thuiswerken helpt bij het besparen van benzine. Over het gebruik maken van elektrische auto’s zijn de Groningers minder enthousiast: ‘Niet iedereen kan zo’n elektrische auto kopen, je bent dan zo weer 80.000 euro kwijt’ zegt een ander.

De verwachting is dat de prijs van benzine zal blijven stijgen.