Groningen eist respect en komt met actiemaand: “De gaskraan moet dicht”

Op 16 augustus is het tien jaar geleden dat Groningen werd opgeschrikt door de eerste zware aardbeving. Tien jaar later zijn de problemen nog steeds onverminderd groot. Genoeg reden voor het Groninger Gasberaad, Groninger Bodem Beweging, Sandra Beckerman van de SP en Chris Garrit, om de handen ineen te slaan en opnieuw een actie op touw te zetten.

Na de succesvolle fakkeltocht in januari, organiseert de groep in augustus een maand lang nieuwe acties. “Wij organiseren dit, omdat wij vinden dat er meer aandacht moet zijn voor de getroffen mensen in het aardbevingsgebied. Op dit moment wordt er wel heel veel over gepraat, maar zie je dat er toch te weinig gebeurt”, aldus Chris Garrit. “Deze problemen spelen al meer dan tien jaar, dus je kunt wel nagaan dat er tot op heden nog niks is opgelost. Veel mensen zitten in versterkingsoperaties, mensen weten niet waar ze aan toe zijn, de schadeafhandeling gaat veel te langzaam en er is nog steeds geen wettelijk vastgelegde einddatum van de gaswinning. We kunnen dus eigenlijk wel stellen dat het niet goed gaat in Groningen,” vertelt Merel Jonkheld van Groninger Bodem Beweging.

De initiatiefnemers eisen een veilige en een stressvrije leefomgeving voor alle Groningers. Ze willen geen woorden, maar daden! In augustus komen er acht bijeenkomsten op verschillende plekken in de provincie; de actievoerders hopen op landelijke steun.