Flinke opkomst bij slootjesdag in Ten Boer: “Alsof de Big Five werd aanschouwd”

nieuws
Foto: 👀 Mabel Amber, who will one day via Pixabay

De slootjesdag in Ten Boer is zaterdag een groot succes geworden. Onder grote belangstelling vond er een ontdekkingstocht plaatst naar wat er allemaal leeft in en rond het water.

“Het was een flinke optocht”, vertelt Annie Postma. “Met achttien kinderen en verschillende ouders en grootouders zijn we richting de sloot getrokken. De slootjesdag vond bij ons plaats op Woldwijk. We hadden een sloot uitgezocht die grenst aan een stuk land dat extensief beheerd wordt, dus waar niet of nauwelijks kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. We moesten tien minuten lopen om daar te komen. Waarbij het geweldige weer natuurlijk de kers op de taart was.”

Zoekkaarten en potjes
De dag in Ten Boer werd samen georganiseerd met IVN Groningen Haren. “Afgelopen voorjaar hebben we een eerste activiteit met hen georganiseerd. We zijn toen uilenballen uit gaan pluizen. En dat was ontzettend leuk. Het smaakte naar meer. Wij wilden altijd al heel graag eens een slootjesdag organiseren, en daar hebben we IVN in kunnen vinden. Onder begeleiding van twee IVN-medewerkers zijn kinderen vanochtend met schepnetten gaan zoeken in de sloot. IVN had het daarbij keurig voor elkaar met zoekkaarten en potjes. Zodat de kinderen ook echt konden gaan zoeken wat ze nu precies tegen kwamen. Heel erg leuk.”

“De kwaliteit van de sloten holt achteruit”
Marjolein van der Gaag is woordvoerder van de landelijke afdeling van IVN. “Voor kinderen is zo’n dag ontzettend belangrijk. Kinderen zijn veel online, zitten veel op de telefoon en zitten meer binnen dan buiten. Terwijl het buiten allemaal gebeurd. Je leert er de liefde voor natuur ontwikkelen, je ontwikkelt je motoriek, je maatschappelijke vaardigheden.” En ook om een andere reden is de dag belangrijk: “We hebben 330.000 kilometer sloot in Nederland. De kwaliteit van de sloten holt achteruit, door de verschralende biodiversiteit.”

“We beseffen amper hoe belangrijk een sloot is”
Van der Gaag vertelt verder: “We geven sloten ook cijfers. Het gemiddelde zit nu rond de 6,3, 6.5. Waarbij er heel veel sloten zijn die een onvoldoende scoren. Ik zie dat ook in mijn eigen omgeving. Als ik met de honden wandel in het park, en de honden springen in sloot A dan is die sloot schoon, maar een sloot verderop is ontzettend smerig. Het stinkt enorm. Dat water is vervuild. Dus de aandacht die er op een dag als vandaag is, die is heel belangrijk. We beseffen nog maar amper hoe belangrijk een sloot is.”

Big Five
Dat probleem speelt in Ten Boer niet, hoewel ook Postma de geluiden herkent: “Het gaat niet goed, waarbij wij het geluk hebben dat deze sloot grenst aan een stuk land waar biologisch geboerd wordt.” Postma is onder de indruk van de belangstelling van de kinderen: “Hoe dat komt? Wellicht door de vele aandacht voor de natuur op het Jeugdjournaal, of in de klas? Maar ze vonden het vanochtend echt prachtig. Ook bij het bestuderen van een bak met water waarin verschillende diertjes te vinden waren, alsof men de Big Five aanschouwde. Ja, prachtig.”

Of de dag in Ten Boer ook een vervolg krijgt? “Ik heb die vraag inmiddels van verschillende kanten gekregen. Dus ik denk het wel, haha.”

Deel dit artikel: