Drukte op het water: ‘We gaan een heerlijke zomer tegemoet!’

De thermometer is de 20 graden al lang gepasseerd en dat betekent lekker buiten zitten, ijsjes eten en het water op. Dit merken ze ook bij het havenkantoor van de Reitdiephaven. Hier kunnen bootjes worden gehuurd en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. 

‘Iedereen gaat lekker het water op. Bijvoorbeeld varen naar een meer of naar Garnwerd. Ook de diepenring is favoriet!’ vertelt Ella Muntinga van het Havenkantoor in de Reitdiephaven. Daar merken ze dat het beter weer wordt, want de bootjes worden steeds vaker gereserveerd.

Geen kapitein

De bootjes die kunnen worden gehuurd varen zonder kapitein aan boord en dat kan soms wel zenuwslopend zijn: ‘Ja, dat vind ik zelf ook wel eens spannend. We geven wel altijd aan iedereen uitleg en onze bootjes hebben een normaal stuur. Als je kunt autorijden moet het varen ook wel lukken.’ Op de vraag of het wel eens helemaal fout is gegaan, antwoord Ella ontkennend: ‘Nee, gelukkig niet! Maar soms hebben mensen wel iets meer begeleiding nodig voordat we ze veilig de haven uit laten varen.’

Overlast 

Drukte op het water is natuurlijk erg gezellig, maar niet iedereen is er even blij mee: neem bijvoorbeeld de woonbootbewoners. ‘Wij merken wel dat zij er soms last van hebben. We proberen er alles aan te doen, door dat ook bekend te maken bij de mensen die onze bootjes gebruiken.’ Zo dringt Muntinga er op aan dat de muziek zachter wordt gezet wanneer er in de binnenstad wordt gevaren. ‘Het is belangrijk dat we het leuk met elkaar houden.’