Dansen op Oriëntal Market: “Ik heb de coronacrisis echt gezien als een kans”

nieuws
Foto: ingezonden

De Oriëntal Market die zaterdag gehouden werd in Het Zwarte Schaap aan het Lamsoor is druk bezocht. Tineke Rouw-Oosterhuis laat weten tevreden te zijn.

Hoi Tineke! Een Oriëntal Market …
“Ja! We organiseerden dit nu voor de derde keer in de geschiedenis. Het is een combinatie van stands waar sierraden en tassen gekocht konden worden, er was een ruilbeurs, er werd livemuziek gespeeld en er konden verschillende danslessen gevolgd worden. Zogeheten workshops op het gebied van pooldance, dat is de danspaalsport, yoga en Kizomba. Ook kon er kennis worden gemaakt met buikdansen. Lessen die ik zelf al 35 jaar geef. En je zit dan te bedenken wat een bijpassende naam is voor het evenement. Ik heb zelf twaalf jaar lang buikdansreizen naar Istanbul georganiseerd. Mijn studio’s ademen ook die oosterse sferen uit. Dus eigenlijk was de naam makkelijk.”

Was er vandaag veel belangstelling?
“Ik denk dat we een hele leuke dag hebben gehad. De combinatie was ook heel leuk. Op het ene moment was je een workshop aan het volgen, even later struinde je langs standjes met mooie voorwerpen. Als je mij zou vragen of het drukker had gemogen? Dan zeg ik, ja. Maar ik weet ook dat de concurrentie op dit moment heel groot is. Er is zoveel te doen, en je kunt op een dag niet overal naar toe. Nu de coronapandemie in rustiger vaarwater terecht is gekomen, moet er veel ingehaald worden.”

Je noemt het woord corona. De afgelopen twee jaar hebben we bij OOG Tv regelmatig aandacht gehad voor deze sector, waar er heel lang heel weinig kon door allerlei maatregelen …
“Dat is absoluut zo. Maar weet je. En dit gaat heel gek klinken. Voor mij persoonlijk heeft de coronapandemie heel veel goeds gebracht. Kijk, de ziekte, en alle mensen die ziek zijn geworden, of mensen die zelfs geliefden zijn kwijt geraakt, dat is vreselijk. Maar door de maatregelen om de ziekte onder de duim te houden kreeg ik tijd om andere dingen op te gaan pakken. Zo ben ik liedjes gaan schrijven, zijn er ook composities om heen gemaakt en zijn er opnames gemaakt. Zo heb ik nu zeven Groningse liedjes kunnen maken. Zonder het coronavirus had ik dat niet gedaan.”

Maar het aanbieden van danslessen was wel lange tijd onmogelijk …
“Ja en nee. Het aanbieden van fysieke lessen was inderdaad onmogelijk. Maar dankzij mijn zoon heb ik vrij snel de omschakeling naar online gemaakt. Hij zei, waarom ga je niet online lessen aanbieden? Hij heeft toen geholpen om een YouTube-stream op te zetten. En dat ging eigenlijk direct heel goed. Het les kunnen geven via internet bleek heel goed te kunnen. De deelnemers lieten weten het fijn te vinden, en ze keken er naar uit.”

YouTube is leuk. Maar het is wel eenrichtingsverkeer …
“Haha, ja. Daarom hebben we op een gegeven moment de switch naar Teams gemaakt. Het is namelijk ook leuk om andere mensen te kunnen zien. En zo hebben we de hele coronacrisis gehandeld. Niet kijken naar wat niet mogelijk is, maar kijken wat er ondanks de omstandigheden wel kan. En dat beviel heel goed. Op een gegeven moment mag er dan weer meer, en dan is het heel fijn om elkaar weer in het echt te kunnen zien, maar online werkte het ook goed, en het zorgde er voor dat ik dus tijd over hield voor andere zaken.”

Terug naar vandaag, de markt. Krijgt het een vervolg?
“Ja. Dat is wel de bedoeling. Maar wanneer en hoe, dat is nu nog onbekend. Overigens kan ik me voorstellen dat nu mensen dit artikel lezen en denken, ik wist helemaal niet dat dit er vandaag was. Tegen die mensen zou ik willen zeggen, je bent altijd welkom bij ons. De deur draait bij ons naar binnen. Meer informatie vind je ook op mijn website.”