ChristenUnie wil ‘Dublin Winter Lights’ naar Stad halen tijdens jaarwisseling

nieuws
Een projectie op Trinity College in Dublin. Foto: Cityswift - Ireland - CC BY 2.0

De ChristenUnie ziet een Groningse versie van de ‘Dublin Winter Lights’ als een goede opmars richting het aftelmoment voor de jaarwisseling. De raadsfractie wil dat gemeente onderzoekt of er vanaf begin december een dergelijke licht- en projectieshow kan worden georganiseerd in de Stad.

Begin januari lieten verschillende Groningse partijen binnen de gemeente en het nachtleven al weten wel oren te hebben naar een Groningse versie van het licht- en projectiefestival ‘Dublin Winter Lights (ook bekend als Winter Lights Dublin City). De raadsfractie van de ChristenUnie wil nu dat het gemeentebestuur gaat beginnen met een onderzoek.

Het gemeentebestuur is bezig met het maken van plannen voor toekomstbestendige jaarwisseling in Groningen. De ChristenUnie benadrukt dat de initiatiefwet tegen het afsteken van consumentenvuurwerk nog niet is besproken in de Tweede Kamer, maar dat keuzes maken over de jaarwisseling in Groningen steeds dichterbij komt. Nadenken over de jaarwisseling in de zomer is dus niet zo gek als het lijkt.

Projecties op ‘iconische plekken’

“Een Groningse versie gedurende de maand december tot aan de jaarwisseling zou mooi aansluiten bij de ambities van het college om duurzaamheid en sociale cohesie te stimuleren”, schrijft ChristenUnie-raadslid Sten Wennink. “Door projecties bij iconische plekken in de binnenstad zou het aftelmoment voor een breed publiek van inwoners en bezoekers aantrekkelijk kunnen zijn. Door projecties op verschillende momenten gedurende de avond te laten zien en ze in te bedden in wandelroutes, zouden de projecties voor verschillende doelgroepen toegankelijk zijn.”

‘Maak van jaarwisseling coherent geheel’

De ChristenUnie wil met het festival verschillende bestaande initiatieven rond de jaarwisseling (denk aan Poetry by Night en de lasershow tijdens het aftelmoment vanaf de Martinitoren) bundelen in een coherent geheel. Ook lokale kunst- en cultuurinstanties, wijkcentra en bibliotheken kunnen meedoen. Daarnaast vraagt de ChristenUnie aan het gemeentebestuur na te denken over manieren waarop ook de dorpen binnen de gemeente mee kunnen doen aan de plannen rond de jaarwisseling.