Bezoekers open dag zuiveringslocatie Garmerwolde beleven unicum: “Dit zal nooit weer te bezoeken zijn”

nieuws
Foto: Waterbedrijf Groningen

De open dag van de zuiveringslocatie Garmerwolde heeft zaterdag veel mensen getrokken. Sarah Leijendekker van het Waterbedrijf Groningen is tevreden.

Hoi Sarah! Mensen konden vandaag een bezoek brengen. Hoe is het verlopen?
“Het is een hele leuke dag geworden. In totaal hebben we 350 mensen mogen verwelkomen. Dat aantal is voor ons ook geen verrassing, omdat we op deze dag met aanmeldingen hebben gewerkt. Wel zijn we heel blij met het aantal. We hadden ook te maken met een echt geïnteresseerd publiek, dat flink wat verdiepende vragen heeft gesteld. Dat is natuurlijk super leuk.”

Hoe zag de dag er precies uit?
“De dag werd georganiseerd door Waterschap Noorderzijlvest, industriewaterleverancier North Water en Waterbedrijf Groningen. Mensen konden de bestaande rioolwaterzuivering bekijken, maar konden ook een rondleiding krijgen door de nieuwe industriewaterzuivering van Nort Water, die hier sinds vorig jaar staat. En dat is wel once in a lifetime. Sterker nog, ik verwacht niet dat in de toekomst de deuren opnieuw open zullen gaan voor het publiek. Dus de mensen die vandaag langs zijn geweest, die hebben echt iets heel bijzonders gezien.”

En ik zag dat jullie ook een tent hadden geplaatst …
“Klopt. Bezoekers konden hun auto parkeren op de parkeerplaats. Vanaf daar werden ze met een elektrisch wagentje opgehaald. In de tent konden mensen wat drinken krijgen, en ook was er voor iedereen een ijsje. Dat viel erg in de smaak. Tevens waren er verschillende activiteiten. Mensen konden er meer informatie krijgen over het reilen en zeilen van water en waterzuivering, voor de kinderen was er een heus ganzenbord en ook kon er met waterballonen gespeeld worden. Alles met als doel om meer te weten te komen over water. Ook was de tent het startpunt van de twee rondleidingen.”

Zijn jullie met 350 mensen tevreden?
“Ja, absoluut. Kijk je hebt het over een educatieve dag. Je geeft informatie over de werking van bepaalde systemen. Als je die vertaalslag maakt, dan zijn we tevreden met de opkomst: er zijn 350 mensen die langs komen om iets te leren. Daarnaast zien we dat de concurrentie heel groot is. Het is de Dag van het Wad, de TT vindt in Assen plaats. Als gezin kun je maar op één plek tegelijk zijn.”

Als je kijkt naar de samenstelling. Was het een gemêleerd gezelschap?
“Ja. Ik denk dat een derde oudere en gepensioneerde mensen betrof. Die echt deze kans gegrepen hebben om hier te komen kijken. Daarnaast waren er flink wat gezinnen, en heel wat jonge mensen en kinderen. Een hele mooie opkomst.”

Duidelijk is dat er dus interesse is. Vraagt dit ook om een vervolg?
“Het waterschap organiseert wel eens vaker een open dag, maar de industriewaterzuivering is echt eens maar nooit weer. Dus de mensen die daar vandaag gebruik van hebben gemaakt, die hebben echt geluk gehad. Die hebben iets heel bijzonders gezien.”