Afgelasting concert Rolling Stones is tegenvaller voor fotograaf Andy Zuidema: “Het begint bijna te wennen”

nieuws
Foto: Raph_PH via WikiMedia Commons (CC 2.0)

De afgelasting van het concert van The Rolling Stones maandagavond is een tegenvaller voor fotograaf Andy Zuidema uit Stad. Kort voor het optreden werd bekend dat Mick Jagger positief was getest op het coronavirus, waardoor de avond niet door ging.

“Samen met een gezelschap van het Groninger Museum reden we in een touringcar naar Amsterdam”, vertelt Zuidema. “Op een gegeven moment kreeg ik een berichtje van een vriendin die bij een nieuwsagentschap werkt. Die vertelde dat het concert niet door ging. Ik was op dat moment de eerste die het wist in de bus, ook nog geen enkel medium bracht het nieuws. Korte tijd later werd het bekend gemaakt op het podium. Op dat moment waren we bijna bij het voetbalstadion.”

“Ik zie zo langzamerhand een rode lijn”
Of Zuidema ook baalt. “Ach, het is wat het is. Ergens moet ik er ook wel een beetje om lachen. Het is niet de eerste keer dat er iets in de soep loopt. Ik was eens in Amerika om onder andere The Stones te fotograferen. Maar omdat men toen vergeten was om mij op de lijst te zetten, kwam ik het stadion niet in. Vorig jaar hadden we de Stones-expositie Unzipped in het Groninger Museum, waar ik zeven grote kleurenfoto’s van de Britse groep tentoon mocht stellen. We weten allemaal hoe dat, vanwege de coronapandemie, is afgelopen. Dus ach, ik zie zo langzamerhand een rode lijn, haha.”

“The Stones komen na de zomer vast nog wel een keer terug”
Onlangs maakte het Groninger Museum bekend dat de Stones-expositie volgend jaar zomer terug gaat keren naar Groningen. “Ik weet niet of ik dan opnieuw mag exposeren in het museum, maar als dat mag dan wil ik wel nieuwe foto’s laten zien. Die wilde ik vanavond schieten. Of dat hele plan nu in het water is gevallen? Ik verwacht dat The Stones na de zomer nog wel een keer terug zullen keren naar Nederland. Optreden in een voetbalstadion zal dan lastig worden, omdat de voetbalcompetitie al weer vroeg begint, en zo’n locatie wel ideaal is om veel mensen te kunnen laten genieten van het concert, maar er zal ongetwijfeld een oplossing komen. Ik maak me wat dat betreft geen zorgen.”

In september 2020 maakte OOG Tv een reportage toen Zuidema te horen kreeg dat hij in het Groninger Museum mocht exposeren: