Actrice Alina Kiers breekt enkel op drie plaatsen na val van podium in Oosterwijtwerd

nieuws
De locatie van theater Oosterwijtwerd. Foto: google maps

Bij een ongeluk tijdens een voorstelling in Oosterwijtwerd is actrice Alina Kiers uit Stad zaterdagmiddag van het podium gevallen. De komende periode zal Kiers niet op het podium kunnen staan.

“Het is wat ze noemen een typisch bedrijfsongeval”, vertelt Kiers. “In Theater Oosterwijtwerd speelden we de voorstelling Karnivoale. Het ongeluk gebeurde op het moment dat ik werd aangekondigd als het ‘gevallen vrouwtje’. Ik heb dan een speciaal loopje waarbij ik struikel. Dat ging niet helemaal goed. Ik kwam niet goed overeind, en stortte het ravijn in. Als je zoiets ziet aankomen dan kun je er nog op anticiperen, maar dit ging zo snel. Ik probeerde me nog vast te klampen aan een geluidsbox. Maar die ging ook om, en ik belandde op de grond, 1.50 meter lager.”

“Het publiek dacht eerst dat het er bij hoorde”
Kiers wist gelijk dat het mis was. “De eerde gedachte was, oké, ik ben er nog. Maar toen keek ik naar mijn enkel en toen wist ik dat het einde oefening was. Die lag er heel slecht bij.” Het publiek had het in eerste instantie niet in de gaten. “Weet je, je doet een voorstelling. Dus mensen dachten, dit hoort er bij. Maar ik riep gelijk, dit hoort er niet bij. Dit is heel erg. En toen kwam er ook direct hulp.”

“Op drie plaatsen gebroken”
De actrice werd naar het UMCG gebracht. “Daar hebben ze mij de beste zorg gegeven die ik mij maar kon wensen. Zoiets is erg pijnlijk. Door middel van een licht roesje werd het draaglijk. Uit onderzoek bleek dat de enkel op drie plekken gebroken is. Ook was de enkel uit de kom. Op dit moment zit ik in het gips, waarbij ik mij komende donderdag weer moet melden in het ziekenhuis. Een operatie zal onontkomelijk zijn. Het is niet anders.”

Voorstellingen gecanceld
De resterende voorstellingen van Karnivoale zijn gecanceld. “We hadden nog drie voorstellingen staan. Gisteravond en vandaag nog twee. Die konden niet doorgaan. De bedoeling is dat we de voorstelling volgend jaar weer op de planken gaan brengen. De mensen die nu teleurgesteld moesten worden, die kunnen dan terecht. Ze moeten dus even geduld hebben.”

“Ik zal het de komende periode rustig aan moeten gaan doen”
En ook Kiers moet geduld hebben. “Ik moet eerlijk zeggen dat het mij vandaag mee valt. Ik zit lekker op de bank. Maar als ik dan inderdaad verder denk, dan zal het niet makkelijk gaan worden. Ik ben altijd erg actief, pak graag dingen op. Ik zal de komende tijd echt rustig aan moeten doen.”