Aantal aardbevingen voor het derde jaar op rij hoger dan verwacht

nieuws
Foto: Pexels

Het aantal aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning is voor het derde jaar op rij hoger dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Staatstoezicht op de Mijnen, SodM.

Voor het huidige gasjaar, dat loopt vanaf oktober 2021 tot en met 30 september, was de verwachting dat er zes bevingen zouden zijn met een kracht boven de 1,5 op de schaal van Richter. Uit cijfers blijkt dat dit er inmiddels al acht zijn. Het is onbekend wat de oorzaak is waarom er al voor het derde jaar op rij meer aardbevingen zijn dan de modellen van TNO hebben voorspeld. Het SodM wil onderzoeken wat de oorzaak is.

Gaskraan niet verder open
Het SodM meldt verder dat de gaskraan niet verder geopend moet worden omdat het nu al te onveilig is en het risico te hoog is. Daarmee doelt het SodM niet alleen op de kans dat huizen kunnen instorten als gevolg van een zware aardbeving, maar ook de stress waar Groningers mee te maken hebben.

Bezoek
Afgelopen woensdag bracht premier Mark Rutte (VVD) een bezoek aan de provincie. Rutte sprak onder andere met bewoners in het bevingsgebied en ging in gesprek met jongeren die een film hebben gemaakt over de gevolgen van aardbevingen. De premier liet weten dat de gaskraan in Groningen alleen verder open gaat als het echt niet anders kan. Volgens Rutte is het de allerlaatste optie. Op dezelfde dag stuurden verschillende Groningse gemeenten, de provincie, de Veiligheidsregio en de waterschappen een brief naar Den Haag waarin gevraagd om een garantie dat er dit jaar geen extra gas meer wordt gewonnen.