Koninklijke onderscheiding voor Peter Rutgers

nieuws
Foto: Evert Janse

Nadat hij zich de afgelopen 37 jaar inzette om zorg- en welzijnsorganisatie WerkPro op te bouwen naar een groot en volwaardig leer-werkbedrijf, nam Peter Rutgers donderdagmiddag afscheid als directeur. Dat bleef niet onopgemerkt bij Zijne Majesteit de Koning, want burgemeester Koen Schuiling verraste Rutgers met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

WerkPro vierde donderdagmiddag, naast de 37-jarige carrière van Rutgers, ook haar veertigjarig bestaan met een klein symposium. Naast verschillende lezingen en de presentatie van een jubileumboek ging de meeste eer naar Rutgers, met een ridderorde als ultiem blijk van waardering.

“Peter Rutgers heeft voor veel inwoners van onze stad iets onbetaalbaars gedaan: hij gaf ze perspectief en hun zelfvertrouwen terug”, vertelde Schuiling voordat hij de versierselen bij Rutgers opspeldde. “Uit dat werk spreekt een diepe betrokkenheid bij mensen die hulp nodig hebben om mee te kunnen doen. Rutgers had oog voor hen en zocht naar mogelijkheden om iets voor hen te kunnen betekenen. Of dat nou ging om werk, om scholing, om opvang of om huisvesting”.

“Je moet bescheiden blijven, dus zoveel voegt het voor mij niet toe”, vertelt Rutgers over zijn Koninklijke Onderscheiding. “Maar het feit dat heel veel mensen hun waardering laten blijken over wat je gedaan hebt, dat doet me ontzettend goed.”

‘Van een paar mensen in de Indische Buurt naar 2.200 mensen’

Burgemeester Schuiling benadrukte het grote belang van Rutgers voor de gemeente Groningen, die 37 jaar geleden instapte bij de voorganger van WerkPro met een paar mensen uit de Indische Buurt. Rutgers bouwde WerkPro in 37 jaar uit tot een leer-werkbedrijf waar nu 2.200 mensen uit Groningen (en Assen) een veilige plek hebben om mee te doen aan de samenleving. Rutgers droeg het directeurschap in april al over aan Cees Jan Gieskes. Eigenlijk wilde Rutgers vorig jaar al met pensioen gaan, maar corona noopte hem om nog een jaar te blijven.

“Ik kijk met heel veel tevredenheid terug op hoe we dit hebben kunnen ontwikkelen”, vertelt Rutgers. “Maar tegelijkertijd met weemoed, want ik heb hier altijd met heel veel plezier en energie kunnen werken. Dus een klein beetje verdrietig ben ik wel, maar al met al ben ik heel erg tevreden.”

‘Doe de dingen die je doet met passie!’

Met het lintje op zak gaat Rutgers nu genieten van zijn pensioen: “De tijd wordt nu mijn vriend, daar begint het mee. Ik ga kijken wat ik nu op mijn pad tegen kom. Ik ben nu 67 en ik wil graag andere dingen doen dan alleen maar werken. Je moet de dingen die je doet vooral met passie doen en die wil ik nu gaan ontdekken.”

Herestraat Helemaal

In 2011 maakte Piet van Dijken een aflevering van het OOG-televisieprogramma Herestraat Helemaal  met Rutgers. Deze aflevering is hieronder terug te zien.