100 Groningse kunstenaars, vormgevers en illustratoren maken kans op 1.700 euro

nieuws
Foto: Daian Gan via Pexels.com

Honderd kunstenaars, vormgevers en illustratoren uit de gemeente Groningen kunnen aanspraak maken op 1.700 euro, als ze zich inschrijven voor de tentoonstelling Lucht 2.0. Die vindt halverwege september plaats in de Akerk. Dat maakten de gemeente en Kunstpunt vrijdagmiddag bekend.

De gemeente Groningen en Kunstpunt bieden met dit project financiële ondersteuning aan kunstenaars, die door de coronacrisis hard zijn geraakt. Het geld voor de kunstenaars is dan ook afkomstig uit overgebleven corona-gelden van de overheid.

Mensen die mee willen doen, kunnen zich tot 10 juli aanmelden via de website van Kunstpunt Groningen. De voorwaarden voor inschrijving zijn dat kandidaten wonen in de gemeente Groningen en aantoonbaar professioneel actief zijn. Deelnemers van Lucht (in 2021) mogen zich opnieuw aanmelden – maar professionele kunstenaars die vorig jaar niet deelnamen zullen voorrang krijgen in de selectie.

Vervolgens vindt een selectie plaats, in de vorm van een loting binnen drie categorieën: 2D, 3D, media art of performance art. Elke categorie heeft een vooraf bepaald aantal beschikbare plekken. Aanvragers die nog nooit budget van Lucht hebben gehad, krijgen voorrang. Indien er nog plekken over zijn in een categorie, zal om de overige posities geloot worden onder deelnemers die vorig jaar een Lucht-budget toegekend hebben gekregen.

De honderd geselecteerde deelnemers leveren vervolgens allemaal één werk voor de gratis expositie in de Akerk. Die vindt plaats van 15 tot en met 18 september. Geselecteerde kunstenaars krijgen een financiële bijdrage van 1.700 euro om hun werk voor de tentoonstelling te maken.