Jeugdzorgorganisatie sluit deuren; 19 medewerkers en 191 cliënten zoeken nieuwe plek

nieuws
Foto: Carlos Paes from FreeImages

Jeugdzorgorganisatie MJD Veerkracht Thuis stopt voor 1 oktober met al haar activiteiten op het gebied van ambulante jeugd- en gezinszorg in Groningen. Dat maakten MJD en de gemeente Groningen maandagmiddag bekend. Voor de 191 cliënten en de negentien medewerkers moet een nieuwe plek worden gevonden.

De vijftien medewerkers van de zorginstelling die nog een contract hadden tot na 1 oktober krijgen ontslag. Van vier andere medewerkers loopt het contract voor deze datum af en zij krijgen geen contractverlening. De 47 wmo-cliënten en de 144 jeugdzorgcliënten van MJD Veerkracht Thuis zitten zeer binnenkort zonder begeleiding.

“Dit is heel erg voor alle cliënten die hun vaste hulpverleners noodgedwongen moeten missen”, vertelt bestuurder Jan Cooijmans. “Wij zullen ons tot het uiterste inspannen om alle cliënten goed over te dragen. De gemeente Groningen heeft ons daarbij ook alle hulp toegezegd. Verder heeft deze beslissing ook grote consequenties voor onze loyale medewerkers: wij zullen hen alle hulp bieden bij het vinden van een nieuwe baan.”

Trap op de rem van gemeenteraad nekt MJD

De cliënten van MJD zijn slachtoffer geworden van de gang van zaken rond de plannen van het gemeentebestuur gemeente om de jeugdzorg onder te brengen bij WIJ Groningen. De stichting wilde zichzelf eigenlijk op 1 juli opheffen en haar cliënten en medewerkers deels op laten gaan in deze nieuwe situatie.

Maar de gemeenteraad trapte in december op de rem en eiste dat wethouder Isabelle Diks eerst input van ouders, ervaringsdeskundigen, adviesorganen, jeugdigen, onderwijs en jeugdhulporganisaties betrok in haar plannen. Ook moet Diks voor begin volgend jaar een kinderrechtentoets uitvoeren en zorgen dat er genoeg ruimte is voor cliënten om zelf een hulpverlener te kiezen.

Die verandering nekt MJD Veerkracht Thuis en haar cliënten nu. “We hebben besloten onze activiteiten te staken, omdat er geen toekomstperspectief meer is om onze activiteiten voort te zetten. Wij hebben deze beslissing genomen met veel pijn in het hart”, aldus Cooijmans. “Vanuit MJD hebben wij er steeds op gekoerst om per 1 mei 2022 af te willen bouwen. Dat zou voor ons ook een te belopen route zijn geweest. In december 2021 besloot de gemeenteraad echter een halfjaar langer de tijd te nemen voor een zorgvuldige voorbereiding. Na een zorgvuldige afweging van alle mogelijke scenario’s bleek dat dit het gat qua tijd, personele mogelijkheden en besluitvorming voor MJD onoverbrugbaar maakte.”

Van de 144 jeugdzorgcliënten van MJD Veerkracht Thuis valt zeventig tot tachtig procent straks onder WIJ Groningen/SAMEN. Dat betekent dat het bedrijf meteen driekwart van haar omzet verliest. Dat zorgde ervoor dat andere partijen niet bereid waren tot een overname. Daarom trekt het bedrijf de stekker eruit.

Gemeente helpt mee met oplossing voor cliënten, maar dat wordt niet makkelijk

De cliënten kunnen vooralsnog niet hun vertrouwde hulpverleners behouden. De gemeente gaat MJD helpen met het zoeken naar een goede oplossing voor de getroffenen. “We zijn optimistisch dat dit voor elkaar komt”, aldus Cooijmans. “We vinden dat we onze cliënten en medewerkers niet zomaar in de steek kunnen laten en ik heb er dan ook vertrouwen in dat we dit voor elkaar gaan krijgen.”

Maar Cooijmans beaamt dat dat niet makkelijk wordt, zowel voor de cliënten als de medewerkers. Cooijmans: “We zien nu al enorme wachtlijsten in de jeugdzorg. Nu hebben we wel veel contacten en in samenwerking met de gemeente denk ik dat we wel voor een goede oplossing kunnen zorgen. Maar dit wordt wel een kluif.”

Voor de medewerkers zal er volgens Cooijmans voldoende werk zijn, maar de MJD-bestuurder vreest wel dat ze ervoor gaan kiezen om te gaan werken buiten de gemeente Groningen. “Ik ben bang dat ze naar de regio gaan en niet terugkeren. We hebben in de horeca gezien dat werknemers uit de sector gingen en niet terugkwamen. Daar ben ik nu ook bang voor.”

Deel dit artikel: