Vliegtuigen aan de grond op Eelde krijgen stroom door waterstof

nieuws
Foto: Johann van der Geest via Pixabay

Vliegtuigen op Groningen Airport Eelde krijgen binnenkort uit waterstof opgewekte stroom als ze op de grond geparkeerd staan. Dat maakte de luchthaven maandagochtend bekend.

Holthausen Clean Technology gaat de nieuwe Ground Power Unit (GPU) ontwikkelen, in samenwerking met de Provincie Drenthe, KLM Equipment Service (KES) en Groningen Airport Eelde. Een GPU is een generator voor vliegtuigen op de grond en de exemplaren die nu op de luchthaven worden gebruikt zijn voornamelijk aangedreven door diesel.

KES stelt zo’n apparaat beschikbaar aan de luchthaven, zodat ermee geëxperimenteerd kan worden met waterstoftechnologie. In de waterstof-GPU die wordt ontwikkeld, maakt de dieselmotor plaats voor een waterstof-aandrijflijn. “De komende jaren zullen in principe alle Diesel GPU’s vervangen worden door ofwel H2-GPU of Batterij gevoede EGPU”, vertelt Paul Feldbrugge, Manager Fleet Management & Engineering bij Groningen Airport Eelde. “Van de huidige pilot met E-GPU’s op Schiphol zijn de milieuvoordelen nu al goed zichtbaar, maar deze oplossing heeft ook nadelen in de vorm van oplaadtijd en verplaatsing naar een oplaadpunt. We hopen met onze bijdrage aan dit H2 ontwikkelingsproject dan ook die genoemde nadelen te kunnen elimineren.”

De resultaten van de proeven met de GPU worden bekend in het tweede kwartaal van 2023. De luchthaven wil de grondafhandeling in 2030 volledig energie-neutraal uitvoeren.