Vlaggenzee in Oosterparkwijk: “Niet met een belerend vingertje wijzen, maar bewustzijn creëren”

nieuws
Foto: Ellen Beck

De poeptelling in de Oosterparkwijk is zaterdag een succes geworden. Duurzaamheidscoördinator Ellen Beck spreekt van een vlaggenzee.

Hoi Ellen! Wat hebben jullie vandaag gedaan?
“We hebben vandaag een 0-meting uitgevoerd. We hebben aan mensen in de wijk gevraagd om een half uur te gaan wandelen en om in alle drollen die men tegen kwam een vlaggetje te prikken. Zodat het goed zichtbaar is en de poep later op de dag opgeruimd kan worden. Zelf sta ik hier bij het Linnaeusplein, en alleen hier in de directe omgeving zijn al driehonderd vlaggetjes geprikt. Het valt ongelofelijk op. Het ziet er feestelijk uit, en tegelijkertijd is het schrikbarend.”

Waarom doen jullie deze actie?
“Als we de afgelopen jaren ons oor te luister legden dan kregen we steevast teruggekoppeld dat als je het hebt over ergernissen in de wijk dat het poep is. Je herkent het misschien zelf wel. Dat je op een mooie dag een plekje zoekt in het park, maar dat je dan om de drollen heen moet manoeuvreren. Of dat je je kinderen in de speeltuin wilt laten spelen, maar dat je daar geconfronteerd wordt met poep. Wij vonden dat we daar iets mee moesten doen. Waarbij we tegelijkertijd wel voor een grote uitdaging stonden.”

Een uitdaging in de zin van dat je niemand voor het hoofd wilt stoten …
“Klopt. Wij willen niet met een belerend vingertje gaan wijzen. Maar wat we wel willen is dat het gedrag gaat veranderen. Dat er bewustzijn gecreëerd wordt. En dat doen we dus met deze vlaggenactie. Het ziet er ergens heel feestelijk uit, maar het laat tegelijkertijd zien hoe groot dit probleem wel niet is.”

Tekst gaat verder onder de foto


Alleen in de directe omgeving van het Linnaeusplein werden al driehonderd vlaggetjes geprikt. Foto: Ellen Beck

Hoeveel mensen hebben vandaag meegedaan aan de actie?
“Wij zijn positief verrast over het aantal mensen dat meegedaan heeft. Ergens kan ik me voorstellen dat je voor zo’n poep-thema op zaterdagochtend je huis niet uit komt. In totaal hebben ongeveer 25 groepjes meegedaan aan de actie. Wat we namelijk zagen is dat mensen niet alleen op pad gingen, maar dat men in groepjes de wijk inging om vlaggetjes te prikken.”

Wat gaat er nu verder gebeuren?
“We gaan deze actie evalueren. Dat klinkt heel duur, maar wat we gedaan hebben is dat we de mensen behalve met vlaggetjes ook met turflijsten op pad hebben gestuurd. Op deze lijst ook diverse vragen. Waar vind je de drollen? Waar erger je je het meeste aan? Al die informatie willen we verwerken en dan willen we gaan kijken wat we hier mee kunnen doen. Er komt een vervolg, maar we realiseren ons ook dat een oplossing niet zo makkelijk is. Wij denken ook dat er niet één oplossing is, maar het zal een mengeling van meerdere oplossingen zijn.”

Ik kan me voorstellen dat dit probleem niet alleen in de Oosterparkwijk speelt, maar ook in andere wijken. Is er al contact geweest met andere buurten?
“Nee. En ik ben het met je eens dat dit probleem ook in andere wijken zal spelen. Maar ondanks dat er in de aanloop naar deze actie veel aandacht voor is geweest, ben ik nog niet benaderd vanuit andere buurten. Misschien zou dat wel goed zijn.”