Varkens terug op Zernike

De varkens zijn teruggekeerd op Zernike. Donderdagochtend werden ze losgelaten op een dijkje vlak buiten de campus.

Op het dijkje groeit namelijk een invasieve plant die de varkens moeten bestrijden. Het gaat om de Japanse Duizendknoop.  De plant heeft een sterke wortel die onder andere asfalt en muren van huizen kapot kunnen maken.

De Japanse Duizendknoop is moeilijk te bestrijden vanwege de stevige wortels. De varkens wroeten de wortels los en eten de nieuwe scheuten er van af. De varkens doen er ongeveer vijf groeiseizoenen over om de Japanse Duizendknoop weg te halen.

Ook op 22 andere plekken lopen varkens om invasieve planten als de Berenklauw en de Japanse Duizendknoop tegen te gaan. Op het dijkje staan momenteel zeven varkens te wroeten. Normaal gesproken lopen de varkens van maart tot november rond om de Japanse Duizendknoop tegen te gaan.