‘Tot na het weekend fris weer met kans op een buitje; vanaf dinsdag mogelijk hogere temperaturen’

nieuws
Foto: Engin Akyurt via Pixabay

Het frisse weer houdt de komende dagen aan in Groningen en gaat waarschijnlijk vergezeld van een aantal buien. Dat voorspelt OOG-weerman Johan Kamphuis donderdagavond. Pas na maandag kan het weer in de provincie omslaan en zorgen voor hogere temperaturen.

De komende vier dagen staan volgens Kamphuis garant voor kwakkelend en fris weer. Vrijdag begint volgens de OOG-weerman met ‘felle opklaringen’, maar in de loop van de dag ontstaan er steeds meer wolken. “In het kustgebied is kans op een bui en een enkel exemplaar kan ook tot onze omgeving doordringen in de loop van de dag”, aldus Kamphuis. “Op de meeste plekken blijft het wel droog en fris, met temperaturen tot 15 graden en een vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten.”

Ook zaterdag en zondag houdt het frisse weer aan, zo stelt Kamphuis: “Wolkenvelden en een paar opklaringen wisselen elkaar zaterdag af en de noordwestenwind is matig tot vrij krachtig. Op een lokaal buitje na blijft het droog en het wordt 14 graden. Zondag wordt het wat rustiger, maar heeft de zon het lastig. De temperatuur daalt verder af naar 12 of 13 graden. Bovendien neemt de kans op wat lichte buitjes toe.”

Het weer van maandag wordt volgens Kamphuis ‘erg rustig’, maar ook overwegend bewolkt: “De wolken gaan gepaard met enkele buien of buitjes. Het koele weer met 12 of 13 graden houdt aan.”

Na maandag ‘bordjes verhangen’?

“Al met al staan ons koele dagen te wachten”, stelt Kamphuis. “Maar de bordjes zouden vanaf dinsdag wel eens weer verhangen kunnen worden. Het is niet ondenkbaar dat we van het ene uiterste naar het andere gaan.”

Kamphuis ontleent deze voorspelling aan veranderende weerstromen in andere delen van Europa, die nu het weer in ons deel van de wereld bepalen: “De koude noordelijke stroming wordt vanaf dinsdag afgeknepen en maakt plaats voor een veel mildere zuidoostelijke aanvoer. Dat gaan we dinsdag al merken, wanneer het kwik oploopt naar 16 of 17 graden en woensdag komt de 20 graden zowaar weer in zicht. Mogelijk stijgt het kwik op donderdag nog verder door, maar beginnen er ook onweershaarden te ontstaan die dan rap naderbij komen.”