Stripboek met vier cartoons op muur Backbone: “Het is heel mooi geworden”

nieuws
Foto: Quinten van Duuren / ingezonden

De klus zit er op. Afgelopen week hebben drie kunstenaars gewerkt aan een groot graffitikunstwerk op de muur van Backbone. Kunstenaar Quinten van van Duuren is blij met het eindresultaat.

Hoi Quinten! Hoe is het afgelopen dagen gegaan?
“Het is heel goed gegaan. Het is bijna af. Ja, de bedoeling was dat het zaterdag af zou zijn, maar er moeten nog een paar kleine dingen aan de achtergrond gebeuren. Daar ga ik vandaag nog mee aan de slag. En dan is het echt klaar. Het was een drukke week. Naast het werken aan dit kunstwerk moest ik ook verschillende workshops geven, dus het was rennen en vliegen.”

Je bent de afgelopen dagen bezig geweest met het maken van een cartoon. Een cartoon dat een beeltenis is van jou zelf …
“Klopt. Dat is begonnen als een grapje. Als ik een cartoonpoppetje maakte kreeg ik vaak van collega’s te horen dat het resultaat zo op mij leek. Daarom heb ik gezegd, oké, ik ga nu mijzelf maken. Als ik kijk naar het resultaat, dan ben ik tevreden. Het maken gebeurde onder begeleiding van de ervaren Duitse kunstenaar Jack Lack. Zo heb ik afgelopen week geleerd om realistischer te spuiten. Wat ik nu gemaakt heb is veel meer 3d. Een nieuwe vorm, waarbij ik gewerkt heb met licht en schaduw. De kleuren zijn levendiger.”

Tekst gaat verder onder de foto


Afgelopen dinsdag was het kunstwerk nog work in progress. Foto: Quinten van Duuren / ingezonden

Het eindresultaat, komt dat ook overeen met wat je van tevoren in gedachten had?
“Je begint met een schets. En dan ben je heel gedetailleerd bezig. Als je dan eenmaal op de muur begint, dan merk je dat het toch wel wat anders is. Ik maakte voorheen alleen kleinere graffitikunstwerken. Maar dit is zo groot. En qua plan wat ik had, gaandeweg is dat ook veranderd. Details zijn bijvoorbeeld in het eindresultaat veel grover geworden. Maar als ik nu zie wat ik gemaakt heb, dan ben ik zeker trots.”

Op de muur werkte je samen met collega-kunstenaars …
“Klopt. Met Lucas en met Sebastiaan. Eigenlijk moet je dit project zien als een geweldige mogelijkheid waarbij we onder leiding van Jack Lack een kunstwerk aan mochten brengen op de muur van Backbone. Sebas zijn kunstwerk bestaat uit een schreeuwende kip en Lucas heeft een wekker gemaakt. De achtergrond bestaat uit een strippagina, waardoor het lijkt alsof alle cartoons op één pagina staan. Maar gaandeweg de weg ontdekten we wel dat we een probleem hadden.”

Welk probleem hadden jullie?
“Er bleef een vlak over. Er was ruimte voor nog een cartoon. Om zelf iets extra’s te gaan maken, daar was geen tijd voor. Daarom hebben we Elroy Gramsbergen gevraagd. Elroy is een befaamd graffiti-artiest in Groningen. En hij wilde graag meewerken. Hij heeft een cartoon-koe gemaakt. En samen vormt het een mooi geheel. Het is ook heel bijzonder dat als je de Travertijnstraat in rijdt, dan kijk je gelijk tegen het kunstwerk aan. Heel mooi.”

Dat jullie voor Elroy hebben gekozen is volgens mij ook niet zonder reden …
“Nee. Elroy is docent op het Leon van Gelder en vanuit die hoedanigheid brengt hij veel klassen in contact met de graffiti-kunst. Sebas was de eerste leerling die dankzij Elroy de graffiti-kunst is ingerold op professionele basis. Ik was de tweede, en Lucas gaat ogenschijnlijk de derde worden. En nu hebben we samen een kunstwerk op de muur van Backbone. Ja, dat vind ik heel mooi. Ik heb veel aan Elroy te danken. Ik zeg wel eens, ik heb niet een normale baan, ik heb een droombaan. Dat ik dit kan en mag doen, dat is geweldig.”

Vandaag zet je de laatste puntjes op de ‘i’. Smaakt het ook naar meer?
“Ja, absoluut. Het lijkt me heel leuk om dit verder te ontwikkelen. Het is een hele andere werkwijze dan wat ik normaal doe, maar ik vind het erg leuk. EN volgens mij is het een mooie manier om de stad mooi te maken. Ik zie om mij heen dat het gewaardeerd wordt. En dat is heel tof.”