Stofzuigers, broodroosters, truien en knuffels bij succesvolle editie Repaircafé

nieuws
Foto: Adri Groenendal

De editie van het Repaircafé Groningen zaterdag aan de Munnekeholm in Stad is een succes geworden. Adri Groenendal spreekt van een flinke opkomst.

Hoi Adri! Hoe ging het?
“We waren geopend van 13.00 tot 17.00 uur en eigenlijk is het een heel groot succes geworden. We hebben rond de 25 mensen met kapotte spullen mogen verwelkomen. Het meeste daarvan hebben de vrijwilligers ook weten te repareren. Daarmee voorkomen we dat spullen weggegooid moeten worden en op de vuilnisbelt terecht gaan komen.”

Wat werd er zoal aangeboden aan spullen?
“Het was heel breed. We hebben mensen gezien met kapotte cd-spelers, stofzuigers, broodbakmachines en broodroosters. Maar we hebben ook messen geslepen zodat deze weer gebruikt kunnen worden, drie truien en een broek zijn gerepareerd. En we hebben knuffels weten te repraren, waarmee we kinderen blij hebben gemaakt. Dus eigenlijk was het een hele veelzijdige middag. Druk, maar erg succesvol.”

Welke mensen komen nu naar het Repaircafé?
“Je verwacht misschien dat het vooral oudere mensen zijn die langs komen, maar eigenlijk is het heel gemêleerd. Alle leeftijdsgroepen zijn eigenlijk wel vertegenwoordigd. Ik had het al over de knuffels bijvoorbeeld. Die werden binnengebracht door een gezin. Dus het is echt van jong tot oud. Wij hadden tien vrijwilligers klaar staan die zich bezig hebeen gehouden met de reparatie. Daarbij werden we ondersteund door de medewerkers van het Dovenclubhuis. Wij huren een ruimte in hun gebouw, waarbij deze medewerkers de bardiensten verzorgen zodat mensen een glaasje drinken kunnen krijgen. En dat is super gezellig.”

Kun je nu ook zeggen dat met 25 bezoekers de aantallen weer van het niveau zijn van voor de coronacrisis?
“Dat denk ik wel, hoewel het lastig te vergelijken is. Van oudsher weten mensen ons goed te vinden. Tijdens de coronacrisis zijn we tijdens de lockdownperiodes logischerwijs niet open geweest. Ook in de periodes dat we wel open mochten zijn we heel voorzichtig geweest. Maar ik denk dat we aan aandacht geen gebrek hebben, en dat is natuurlijk heel fijn.”

Volgende maand vindt er een extra editie plaats hè?
“Klopt. Normaal organiseren we een Repaircafé om de twee maanden. Maar omdat we tijdens de coronacrisis veel gemist hebben, hebben we een extra editie ingepland die op zaterdag 4 juni plaats gaat vinden van 13.00 tot 17.00 uur hier aan de Munnekeholm. En voor alle mensen die niet kunnen wachten. Komende zaterdag vindt er een Repaircafé plaats in de wijk Helpman aan de Helper Westsingel. Dat café is van 10.00 tot 13.00 uur geopend.