Steekpartij aan Pleiadenlaan kost Stadjer taakstraf; ook slachtoffer moet werken

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Een 57-jarige man uit Groningen moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren, omdat hij drie jaar geleden een andere man in zijn arm stak met een zakmes. Omdat het 54-jarige slachtoffer geweld heeft gebruikt bij het incident, kreeg ook deze man een taakstraf.

Het Openbaar Ministerie had twee maanden cel geëist tegen de 57-jarige Groninger. De rechtbank matigde de straf, omdat de Stadjer niet eerder was veroordeeld voor een ernstig strafbaar feit en omdat de man twee jaar heeft moeten wachten op een oordeel van de rechtbank. De Stadjer kreeg daarnaast zes dagen cel opgelegd, maar die zat hij al uit in voorarrest.

De 54-jarige Groninger kreeg een taakstraf van vijftig uur opgelegd. Deze strafeis komt overeen met de eis van het OM. Deze Stadjer kreeg ook vier dagen cel opgelegd. Ook hij hoeft niet opnieuw de cel in, omdat hij de straf al uitzat in voorarrest.

Geweld van beide kanten

Het incident vond plaats op 11 mei 2019. De twee mannen raakten in een ruzie verwikkeld bij het winkelcentrum. De 54-jarige Groninger was de eerste die besloot geweld te gebruiken en sloeg met een stok in op de 57-jarige man. De ruzie werd gesust door een getuige.

Kort daarna kwamen de twee kemphanen elkaar weer tegen aan de Pleiadenlaan en toen besloot de 57-jarige Groninger dat hij iets terug wilde doen. Hij trok een mes en haalde uit naar het slachtoffer van de steekpartij. De man liep een slagaderlijke bloeding op in de borstspier en een steekwond in zijn bovenarm.

Beide mannen ontkennen

De 57-jarige Groninger werd kort na de steekpartij aangehouden, nadat hij terug was gelopen naar het winkelcentrum. De Stadjer ontkende betrokkenheid bij de steekpartij en de advocaat van de man eiste dan ook vrijspraak van de rechtbank. De rechtbank denkt daar anders over, want het steekwapen werd gevonden in de jaszak van de verdachte.

“De verdachte heeft zich niet om het slachtoffer bekommerd, maar is na het steken teruggelopen naar het winkelcentrum”, aldus de rechtbank. “Tijdens het incident heeft ook het slachtoffer geweld gebruikt. Verdachte en het slachtoffer hebben in en rondom het winkelcentrum telkens de confrontatie met elkaar gezocht. De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat hij alle kansen om zich te onttrekken aan het conflict onbenut heeft gelaten.”

Na onderzoek door de politie, waarbij verschillende getuigen werden gehoord, werd duidelijk dat het slachtoffer niet vrijuit ging. Daarop werd ook deze man aangehouden.

Ook de 54-jarige man ontkent dat hij geweld gebruikte en ook zijn advocaat wilde dat de rechter hem vrijsprak. Ook hier ging de rechter niet in mee. “De verdachte en het slachtoffer hebben in en rondom het winkelcentrum telkens de confrontatie met elkaar gezocht. De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat hij alle kansen om zich te onttrekken aan het conflict onbenut heeft gelaten.”

Deel dit artikel: