Schapen raken hun jas kwijt op schaapscheerdersfeest: “Een feestje voor de wijk”

nieuws
Foto: Nico Swart / twitter.com/nicoswa

Het schaapscheerdersfeest op kinderboerderij De Beestenborg aan de Akeleiweg heeft zaterdag veel mensen op de been gebracht. Coos Craenen spreekt van een geslaagd feestje.

Hoi Coos! Hoe is het vandaag gedaan?
“Ik denk dat we tussen de vijfhonderd en duizend mensen hebben mogen verwelkomen. Het was echt een heel groot succes. We hebben ook zoveel bezoekers gehad dat op een gegeven moment de pannenkoeken waren uitverkocht, haha. Zowel mensen uit de omliggende wijken kwamen langs, maar ook van buiten de stad konden we bezoekers verwelkomen.”

Hoe verklaar je het succes?
“Ik denk dat de mensen weer toe waren aan een feestje. We hebben dit de afgelopen drie jaar moeten missen, en dan is het heel fijn om dit weer te kunnen doen. We organiseren namelijk een complete dag. Er waren behalve twee rondes met schapen scheren ook verschillende andere activiteiten. Zo gaf een huisimker demonstraties, konden er ponyritjes gemaakt worden, konden kinderen zich laten schminken tot hun favoriete dier en stonden er kramen opgesteld met lokale producten.”

Eigenlijk heb je het dus ook over een hele leerzame dag?
“Dat weet ik wel zeker. Kijk, veel kinderen denken dat de melk in de supermarkt wordt gemaakt en dat een trui in een fabriek wordt gefabriceerd. Deels is dat waar, maar de grondstoffen komen uit de natuur. Dat hebben we vandaag proberen te laten zien. Zo hadden we bijvoorbeeld een spinnewiel staan waarbij er van wol een draad werd gespind. En het laat zich raden waar de wol vandaan kwam.”

Terug naar het scheren van de schapen. Onze weerman had het afgelopen week over Schaapscheerderskou. Een term die vergelijkbaar is met IJsheiligen, waarbij het een periode te koud is waarbij de schapen eigenlijk beter in de wol kunnen blijven …
“Nou, ik denk dat onze schapen het niet erg vonden dat ze hun jas kwijt zijn geraakt. Daarbij hebben we ook het voordeel dat we ze hier op De Beestenborg op stal kunnen zetten, waar ze warm kunnen vertoeven, mocht er toch eens een hele koude dag zich aandienen. Dus wat dat betreft maak ik mij absoluut geen zorgen.”

Je zei het zojuist al: de coronacrisis. De laatste editie van dit feest vond drie jaar geleden plaats. Ik neem aan dat zo’n feestdag heel belangrijk is voor jullie …
“Klopt. Het levert je bekendheid op, het levert deels inkomsten op, en het is ook heel goed voor de vrijwilligers die bij ons werkzaam zijn. Tijdens de coronacrisis zijn er een aantal perioden geweest dat we de deuren hebben moeten sluiten, hoewel dat in vergelijking met andere sectoren nog mee viel. Maar een feest als vandaag was lange tijd onmogelijk. Dit is gewoon belangrijk. En het is geweldig om te zien hoe het gewaardeerd wordt, en hoe iedereen er op reageert. Het heeft onze verwachtingen overtroffen.”