Ooievaarspaal Noorddijk heeft voor het eerst sinds vijftien jaar bewoners: “Dit is prachtig”

Na vijftien jaar is het eindelijk zover. De ooievaar heeft Noorddijk gevonden. En uitbreiding in de ooievaarsfamilie is ook op komst.

Een paar weken geleden lag de paal nog op zijn kant. De zware storm van februari had de paal omgeblazen. In maart werd met vereende krachten de paal opnieuw opgebouwd. Buurtbewoner Roelf Mulder liet toen weten: “In de vijftien jaar dat het ding er staat is er nog nooit een jong geboren. Ooievaren komen wel jaarlijks even kijken, maar toehappen, dat doen ze nog niet. Nu bij de renovatie hebben we het nest extra mooi gemaakt, dus dat zou voldoende moeten zijn om het dit seizoen toch eens te laten gebeuren.”

En toehappen dat deden ze. “Sinds een aantal weken wordt de paal bewoond. Of het het gesprek van de dag is in Noorddijk? Nee, dat valt mee. Maar mensen zijn wel trots en komen regelmatig even kijken. Dat na zoveel jaren de paal nu toch bewoond wordt, vindt men wel bijzonder. Er is overigens nog niet zo heel veel te zien. Zo nu en dan zie je het kopje van een ooievaar boven het nest uit komen. Ik verwacht dat het over een maand wel drukker zal worden. Het broeden duurt ongeveer een maand en daarna is het aan de ouders om het jong, of de jongen, te voeren. Twee maanden later moeten de jongen op eigen benen kunnen staan.”

Deel dit artikel: