‘Ontslagdreiging Primark-personeel via uitkleed-operatie speelt ook in Groningen’

nieuws
Foto: Donald Trung via Wikimedia Commons (CC 4.0 SA)

Het ontslaan van Primark-personeel om hen in te ruilen voor personeel tegen slechtere arbeidsvoorwaarden speelt ook in Groningen. Dat laat vakbond FNV weten.

“We weten dat dit op alle locaties in het land speelt”, vertelt Linda Vermeulen van FNV. “De afgelopen periode hebben we in het hele land de situatie gepolst. Groningen staat niet in top drie als het gaat om vestigingen waar de meeste reacties vandaan komen. Hoe dat kan? Dat weet ik niet. Misschien is het bij het personeel nog niet breed bekend of hebben ze nog niet aan de bel getrokken. Via deze weg zou ik in ieder geval de oproep willen doen dat als mensen zich zorgen maken, dat hun baan dreigt te verdwijnen, dat wij dan heel graag met hen in contact komen. En dat wij met hen ook in actie kunnen komen.”

“Schandalige praktijken”
Primark is van plan om in het hele land zo’n 250 mensen te ontslaan. Om vervolgens veel personeel opnieuw te willen inhuren tegen slechtere arbeidsvoorwaarden zoals minder loon. Volgens de FNV wordt het intern een uitkleedoperatie genoemd. “Het gaat om schandalige praktijken”, reageert Vermeulen. “Mensen worden ontslagen en komen opnieuw in dienst, of ze verdwijnen helemaal. Het gevolg is dat het personeel dat overblijft het steeds drukker krijgt en nieuw personeel onder slechtere arbeidsvoorwaarden het werk moet doen.”

Protestactie
Bij de vestiging in Amsterdam vond afgelopen zaterdag een protestactie plaats waar twintig medewerkers demonstreerden tegen de gang van zaken. “Of er vervolgacties gaan komen, dat is waar we het nu over hebben. Voor Groningen zijn deze concrete plannen er nog niet. Maar dat kan veranderen als medewerkers zich van deze locatie bij ons gaan melden.” Met de actie hoopt de FNV een hogere ontslagvergoeding af te dwingen voor medewerkers die ontslagen worden. Voor de mensen die in dienst blijven moeten werkbare roosters komen en moeten de lonen in de toekomst omhoog gaan.