Onderscheiding voor grondlegger leefstijlgeneeskunde Gerjan Navis

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Hoogleraar nefrologie Gerjan Navis is vrijdag, ter gelegenheid van haar pensioen, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling.

Gerjan Navis is, aldus het UMCG, een uitmuntende onderzoeker op het gebied van nierziekten, leefstijl en voeding en bij uitstek een verbinder van wetenschap en maatschappij. Zij was vanaf 1985 in dienst van het UMCG als arts-assistent en werd in 1993 internist-nefroloog bij de afdeling Interne Geneeskunde. Sinds 2000 is zij hoogleraar Experimentele Nefrologie en sinds 2015 bekleedt zij tevens de leerstoel Voeding in de Geneeskunde van de RUG.

Al die jaren heeft zij  zich onvermoeibaar ingezet voor een gezonde leefstijl van de individuele burgers, en had daardoor een zeer positieve invloed op de preventie van veel voorkomende aandoeningen als hoge bloeddruk en diabetes. Bovendien heeft zij een grote internationale reputatie, mede door haar oeuvre van bijna 900 internationale wetenschappelijke publicaties.