NK Waterstofracen in Kardinge

Het ging er hard aan toe in de ijshal van Kardinge. Vrijdag was hier namelijk het NK Waterstofracen. 18 teams van verschillende scholen, waaronder het Alfa-College uit Groningen, mochten hier aan deelnemen. De teams deden hun best om zich, met hun zelfgebouwde waterstofauto, te kwalificeren voor het WK in Assen.

De race wordt georganiseerd om de studenten kennis te laten maken met Waterstof. Dit speelt namelijk een belangrijke rol bij de energietransitie en wordt steeds meer toegepast binnen opleidingen van onder andere het Alfa-college. Het NK duurt zes uur, hierbij moeten de studenten er voor zorgen dat ze zo zuinig mogelijk rijden. Gedurende de dag kunnen er 22 waterstofsticks gebruikt worden, waar elk 10 liter waterstof in zit. Zo veel mogelijk rondjes rijden, terwijl je zo weinig mogelijk sticks gebruikt, is het doel.

Net als bij een echte Formule-1 wedstrijd, is er bij het NK een race director aanwezig. Paul de Groot is al jaren director bij dit evenement en houdt de baan goed in de gaten. Er mag niet gebotst worden, dit kan strafpunten opleveren. Ook mogen de docenten alleen van een afstand aanwijzingen geven, als die op de baan verschijnen levert dit ook strafpunten op voor de studenten.

De twee teams die de meeste rondes rijden en het eerst over de finish verschijnen mogen 4 juni deelnemen aan het WK in Assen.