Muurschildering Aletta Jacobs onthuld aan Broerstraat: ‘Ze is zo’n ontzettend coole vrouw’

De metershoge muurschildering van Aletta Jacobs op een muur aan de Broerstraat is klaar. Kunstenaarsduo VAAF is blij met het resultaat: “We wilden echt haar verhaal vertellen, vertellen waarom Aletta Jacobs zo’n ontzettend coole vrouw is.”

Rector magnificus Cisca Wijmenga van de Rijksuniversiteit Groningen onthulde het kunstwerk maandagmiddag.

‘We wilden echt haar verhaal vertellen’

Jonna Bo Lammers en Lotte Masker (VAAF) maakten het kunstwerk in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen, Kunstpunt Groningen, het Universiteitsmuseum en de Gemeente Groningen. “We wilden niet gewoon een portret van haar schilderen, met daarbij een of andere inspirerende tekst’ vertelt Lammers. ‘We wilden echt haar verhaal vertellen, vertellen waarom Aletta Jacobs zo’n ontzettend coole vrouw is.”

Eigenlijk bestaat de schildering uit twee portretten van Jacobs: Eén verbeeld de eerste vrouwelijke studente aan een universiteit als dokter, omringd door mannen. Op de tweede is ze een jongere vrouw, met een T-shirt met de tekst ‘studying is for ugly girls’ met daaronder een citaat uit een brief die over Jacobs werd geschreven. “Er werd gezegd dat alleen lelijke vrouwen zich bezig zouden houden met emancipatie en studeren”,’ legt Lammers uit. “En nog steeds worden vrouwen afgerekend op hun uiterlijk. Daarom wilden we deze tekst op een eigentijdse manier in het kunstwerk verwerken.”

Meer schilderingen op komst: J.C Kapteyn is de volgende

De schildering van Jacobs is de eerste in een reeks van minimaal vijf muurschilderingen die belangrijke wetenschappers van de RUG afbeelden. De schilderingen worden  opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen, Kunstpunt Groningen, het Universiteitsmuseum en de Gemeente Groningen uitgevoerd, op voorstel van oud ChristenUnie-raadslid Gerben Brandsema.

J.C Kapteyn, astronoom en eerste hoogleraar sterrenkunde bij de RUG, is de volgende RUG-wetenschapper  die een muurschildering krijgt, ter ere van zijn 100e sterfdag. Kapteyn zal verrijzen aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat.